ISSN 2228-1975
Search

Kirkas kevadises valguses (nr 438/ 1.5.2020)

Foto: Kreet Aun
Kevadine valgus. Foto: Kreet Aun

Kevad võimutseb. Eriolukord kestab. Elu ja töö jätkuvad sel moel ja nendes piirides, nagu nad täna võimalikud on.

Hanna Simona Allas Hugo Treffneri Gümnaasiumist mõtiskleb olümpiaadiessees „Laternaga uude maailma. Ekraanimaailm ja religioon“ seeüle, kuidas inimene on jõudnud koopaseinale maalitud piltidest kino leiutamise ja kinofilmide tootjate loodud „pühakute“ (näitlejate, staaride kultusrežissööride) juurde. Olümpiaadiessee lõppeb maailma eest põgenemise kirjeldusega 20. sajandi kinoajaloo taustal.

Esseekirjutaja mõttekäiku jätkates tõuseb tähelepanu alla tahtmatult teadmine, et sellele ajastule on inimkonna ajaloos järgnenud arvutid, internet, nutiseadmed ja suhtlusvõrgustikud. Kevadine ere valgus sunnib meid ka tavalisest tumedamaid varje märkama ja seda mõtet edasi mõeldes endale tunnistama, et nii mõnigi meist on eriolukorra ajal, jätkuks kinolinale loodud „pühakutele“, loonud endale iidoleid ja kuldvasikaid ka arvutiekraani vahendusel.

Foto: Kreet Aun
Vari rannal. Foto: Kreet Aun

On mõistlik mõelda, et ehk oleme hetkel üle tähtsustamas e-suhtluse, e-võimaluste ja väikese, kahemõõtmelise, hiilgava ekraani võlusid ja võimalusi. Isegi kui eriolukord meile seda peale sunnib… Kas see maailm asendab meile kõike seda, millest eriolukord meid käesoleval hetkel eemale hoiab?

Peale Kirik & Teoloogia värske numbri lugemist ongi seepärast mõistlik võtta ette üks värskendav jalutuskäik värskes õhus, 3D maailmas ja kirkas kevadises valguses. Varaseid valgeid hommikuid, keskpäevast kevadpäikest või pikki valgeid kevadisi õhtuid nautides, üksi või kaksi jalutades saame mõtiskleda koos Jaan Toomingaga, kellelt avaldame käesolevas numbris mõtiskluse „Vaimuvalgus“.

Kirik & Teoloogia alustab tänases numbris Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas 8. täiskogul vastu võetud EKOE õpetuskõneluse tulemuse tõlke avaldamist. Tegemist on mahuka, sisukat lugemist ja süvenemisvõimalust pakkuva dokumendiga. Käesolevas numbris avaldame tõlke esimese osa ning saatesõna.

Tõlke ning saatesõna on teinud Kirik & Teoloogia toimetuse liige EELK Usuteaduse Instituudi süstemaatilise teoloogia professor Thomas-Andreas Põder. Põder räägib esmaspäeval 4. mail ka Pereraadio intervjuus dokumendi olulisusest ja tagamaadest.

Head lugemist!


Tänases numbris:

EKOE , Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas õpetuskõneluse tulemus, 1. osa.

Hanna Simona Allas, Laternaga uude maailma. Ekraanimaailm ja religioon.

Jaan Tooming, Vaimuvalgus.

Luterliku Maailmaliidu võõraviha ja vägivalla vastane üleskutse.


Vaata, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka uuendatud 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Foto: Kreet Aun

Soovitatud:

English