ISSN 2228-1975
Search

Kui ka maailm on palavikus, ärge kartke! (nr 396 / 12.7.2019)

Perikoop Luuka evangeeliumi viiendas peatükis, mida Kirik & Teoloogia tänases numbris kommenteeritakse, räägib Jeesuse tulevastest jüngritest, kes kohtuvad Jeesusega Genneesareti järve ääres. Nende kasin kalapüük pöördub hiiglaslikuks ja nad on sellepärast hirmunud. Suur õnn võibki olla hirmutav. Seda juhtub ka nüüd, mil ohtrate uudiste kõrval selle kohta, et kalasaagid jäävad kliimamuutuse ja ülesöömise tulemusena väiksemaks, esineb ka selliseid uudiseid, et kusagil on uus sisse tunginud liik pakkunud uudse ja rikkaliku lahenduse toidulauale. Ainult et viimast sorti uudised ei rahusta. Pigem hirmutavad rohkemgi. Uus liik mis sööb teised välja, võib olla inimesele söödav, ent senine elukeskkond hävib. Rääkimata sellest, mis toimub meist kaugemal.

Maailm on praegu palavikus. Sellist kujundit kasutab teoloog ja Euroopa Baptisti Föderatsiooni asepeasekretär Helle Liht, kui kirjutab usust ja kliima soojenemisest. Ta leiab, et kirikutes räägitakse vähe kliima muutumisest ja kristlase vastutusest, seda enam et Piibli loomislugu peaks meid selleks kohustama. See on ka koht, kus avaldub iga inimese võime oma vastutust teostada, maailma muuta. Võib tunduda võimatu, et ühest pisikesest kübemest võiks sõltuda Maakera saatus, ent ometi, just nii see on, kui iga kristlane võtab oma vastutust maailma ees tõsiselt. Hakkab vähemalt ületarbimist teadvustama, teistega sellest rääkima, ligimesi Maakera kuklapoolel aitama jne.

Käesoleval kevadel diakoniks ordineeritud, EELK Väike-Maarja ja Tamsalu kogudusi teeniv Juhan Rumm kirjutab oma jutluses küll ahistamisest, mis jüngreid ees ootab ja mida nad ei tohi karta, sest Jeesus on nendega, aga õppust võtta on meil sellest loost ka looduse eest vastutajatena: Jeesus kuulutab rahu neile, kes usuvad, juhtugu mis juhtub. Ka meil pole põhjust sattuda kliima muutumise pärast paanikasse. Tasub usaldada seda, keda usume, ja võtta tõsiselt Jumala sõna, mis ütleb meile, et meil on loodu suhtes vastutus. Ka Looja on meid usaldanud, kui andnud loodu meie kätte.

(Foto: Urmas Nõmmik.)


Tänases numbris:

EELK perikoopide abimaterjal 2/16: apostlite püha Lk 5:1–11.

Helle Liht, Usust ja kliimamuutusest.

Juhan Rumm, Koos Jeesusega (Jh 16:23-33).

30 aastat naiste ordinatsiooni Tansaania luterlikus kirikus.


Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka uuendatud 2011.–2018. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Soovitatud:

English