ISSN 2228-1975
Search

Erinevate elude kütkes (nr 374/ 8.2.2019)

Foto: Karin Kallas

Vahel on huvitav õppida tundma teiste inimeste elusid, nende valikuid, mõtteid ja keerdkäike. Halval juhul loetakse tabloide ning veel halvemal juhul usutakse neis leiduvat kõmu. On aga ka teisi, ausamaid viise, kuidas õppida inimeste kohta, keda me ise ei tunne. Seekordne Kirik & Teoloogia toob lugejateni kahe tuntud ja mõjuka juudi elukäigu: 19. sajandil elanud juutluse uuendaja Isaac Mayer Wise’i ning mõne kuu eest surnud kirjaniku Amos Ozi elulood. Nemad on jätnud endast ajaloosse jälje oma kirjutiste, tegevuste ja mõtete kaudu. Saame neid tundma õppida nende enda jäetud jälgede abil.

Isaac Mayer Wise sündis 1819. aastal Böömimaal, ent olles kaotanud lootuse autokraatliku ja monarhide valitsetud Euroopa suhtes, lahkus ta 1846. aastal Ameerikasse. Ta oli idealist ning janunes võrdsuse ja progressi järele. Wise tahtis omaks võtta uue kodumaa kombed ja tavad, tahtis panustada selle poliitilisse arengusse, ning kõige üldisemalt – tahtis olla võrdsete õigustega kodanik. Nende ideede kaudu mõjutas ta oluliselt reformistliku juutluse arengut Ameerika Ühendriikides. Wise’ist ja Ameerika reformijuutlusest kirjutab Stuttgarti ülikooli doktorant Elisha Salivon, kelle peamine huvi on Kesk- ja Ida-Euroopa juutlus.

28. detsembril 2018 suri maailmakuulus ja kõrgelt tunnustatud Iisraeli kirjanik Amos Oz. Sissevaate Ozi elusse ja kirjanduslikku tegevusse annab Tartu Ülikooli judaistika lektor Anu Põldsam. Oz uskus keele jõudu, tundis selle väge, ning oskas loomulikult ise suurepäraselt keelega töötada. Tõdemus, et keele ebainimlikustamine jõuab vältimatult välja inimeste ebainimliku kohtlemiseni, pole vaid tagasivaade Euroopa ajaloole – see peaks kõnetama ka tänast Eestit ja meie poliitikat. Oz oli ise poliitikas aktiivne ning ta on suurepärane näide sellest, kuidas kultuur ja haritus peavad sekkuma ka poliitikasse, seega kujundama ühiskonda laiemalt.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Kose koguduse õpetaja ja Kirik & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Kerstin Kask viib aga mõtted teiste eludelt enda omale. Kask kirjutab hirmudest, mille käes me rabeleme – püüame nende haardest välja pääseda, neid võita, unustada, või jääme nende kütkesse. Võime võtta eeskujuks mõne inimese, kes meid inspireerib, või püüda end hirmude eest kaitsta mõnel muul viisil, kuid need on ajutised lahendused hirmule, usaldamatusele ja argusele. Kust aga leida vankumatut lootust ja usaldust?

Põnevat lugemist!

 

Tänases numbris:

Elisha Salivon, Isaac Mayer Wise ja uued ideed juutluses 19. sajandi Ameerikas, 1. osa.

Anu Põldsam, Amos Oz – inimene nagu raamat.

Kerstin Kask, Usaldus ja tormi vaigistamine (Mt 8:23–27).

Toimus religioonidevaheline dialoog kliimaõigluse ja majandusliku õigluse teemadel.

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka uuendatud 2011.–2018. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Soovitatud:

English