ISSN 2228-1975
Search

Ons inimene maailma mõõt (nr 348/ 10.8.2018)

Foto: Aarne Adler

Rabalauka hingematvalt kaunis peegeldus või metsarada ületavad kuklased, tormilaine jõud või mäestiku väärikus, mastimänni krobeline koor või kevadise ülase haprus. Looduse rikkus erinevas mõõdus. Nii lihtne on need erinevad mõõdud siin maailmas unustada, neist mööda kõndida, neid mitte märgata. Nii lihtne on olla inimene, kes elab oma inimlikku elu ja mõõdab maailma iseenda järgi.

Inimene on ju võtnud ka seda seletada ja määratleda, kuidas leida andeksandmist Jumala silmis ning kuidas saada õndsaks. Meelis Süld arutleb tänases arvamusloos „Lunastuse kõrge hind“ selle üle, milliseid hinnasilte lunastusele kleebitakse, vaeb eduteoloogia erinevaid külgi ning käib läbi erinevad viisid, kuidas inimene ise endale õndsaks saamise teed tehes uhkuse ja meeleheite vahel kõigub.

Eelseisva pühapäeva perikoobitekst 1Jh 1:8–2:2 puudutab kõigi inimeste kalduvust olla oma eluteel ülimalt inimlik. Eksimused, valed teod, käsu vastu eksimine. Patt saadab inimest tema eluteel. Inimesena on nii lihtne küsida: „Millist käsku ma täpselt täitma pean, et endale andestus ja õndsaks saamine tagada?“ Juba algkristluse aegsed teoloogid sõnastasid selle küsimuse vastuseid. Kuidas nad vastasid, saab lugeda Vallo Ehasalu ja Joel Siimu sule läbi lahti kirjutatuna perikoobi abimaterjalist 12. pühapäevaks pärast nelipüha.

Ilm võib pöörata vihmale, ma saan märjaks ja võin külmetada, aga ma pean ju esmaspäeval jälle tööle minema. Päevasel ajal on päike liiga kuum ja see ei mõju tervisele hästi, nii suure kuumaga ei tohi liigselt liigutada, tuleb üle pingutamist vältida. Värskelt sadanud lörts teeb tänavad libedaks… Kui paljud neist mõtetest tulevad tuttavad ette? Õpetaja Arvo Lasting mõtiskleb maarjapäeva jutluses lihtsate katsumuste üle, mida oskuslikult suudame vältida. Ka siis, kui auhinnaks on jumalateenistuse-aegne armulauaosadus kogudusega või ühine palvetamine, suudame näiteks ilmastikust tingitud lihtsates katsumustes näha takistusi.

Head lugemist ja kaasa mõtlemist!

 

Tänases numbris:

EELK perikoopide abimaterjal 17: 12. pühapäev pärast nelipüha 1Jh 1:8–2:2.

Meelis Süld, Lunastuse kõrge hind.

Arvo Lasting, Lihtsate katsumuste kartusest.

Uudiste rubriigis: Oikumeenilise Naiste Dekaadi mälestusüritus hindab edusamme ja kaardistab tulevikku.

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

 

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2017. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Soovitatud:

English