ISSN 2228-1975
Search

Valvates ja oodates (nr 311/ 24.11.2017)

Foto: Ergo Naab

Vana ja uue kirikuaasta kokkupuutepunkt illustreerib hästi kristlase eksistentsiaalset olukorda vana ja uue, praeguse ja tulevase pingeväljas.  Möödunud pühapäev kandis nimetust valvamispühapäev ja selle pühapäeva jutluse tekstiks antud evangeeliumis olid sõnad, mida tavaliselt loetakse matustel: „Valvake, sest te ei tea, millal majaisand tuleb!“ Eelolev pühapäev on igavikupühapäev, mil mälestame igavikku lahkunuid, ülejärgmine pühapäev on aga 1. advent.

Kirikuaasta viimased pühapäevad tuletavad meelde aja lühidust ja inimelu kaduvust ning meenutavad valvamise vajadust. Tänase jutluse autor dr Ain Riistan küsib: „Mida see tähendab meile?“ Ta vastab: „Aga seda, et ehkki Jeruusalemma tempel on ammu hävinud ja sündmused, mida Jeesus ennustas, on ammu toimunud, ei ole maailm muutunud. Siin on endiselt hädasid ja õnnetusi, siin on endiselt kurjust ja brutaalset jõhkrust, kuid siin on endiselt ka evangeeliumi rõõmusõnum, sõnum lunastusest. Nii et pangem tähele ja valvakem!“

Alates tänasest algab Eesti Evangeelses Luterlikus Kirikus (EELK) suurema töörühma toel ning õpetaja Joel Siimu koordineerimisel pilootprojekt perikoopide tekstikäsitluste ja abimaterjalide koostamiseks. EELK töötegijatele, kes vajavad abi jutluste koostamisel või aruteludel Piibli üle, muutuvad peatselt algava kirikuaasta tähtsamate pühapäevade ja pühade abimaterjalid tasapisi ligipääsetavaks EELK intranetis. Ajakiri Kirik & Teoloogia on saanud EELK-lt loa avaldada neid materjale paralleelselt ka ajakirjas, mida püüamegi teha. Tekstikäsitluste sarja avab Usuteaduse Instituudi Uue Testamendi professor Randar Tasmuth käsitlusega tekstist Ilm 3:20–22, kus öeldakse: „Vaata, ma seisan ukse juures ja koputan: kui keegi kuuleb mu häält ja avab ukse, siis tulen ma tema juurde sisse ja einestan temaga ja tema minuga.“ See on taas kutse valvata, ent samal ajal rõõmusõnum Jumala kuningriigist, mille tulekust kõneleb advendiaeg. Pilt koossöömisest kirjeldab siin tolles kuningriigis valitsevat lähedast suhet Jumala ja Tema loodute vahel, suhet, mida ei varjuta enam patt, kannatused ega surm.

Valvamispühapäev ja esimene advent tuletavad meelde, et oleme alles teel oma eesmärgi poole, et me pole veel päral. Kuni oleme teel, on meil vaja tegeleda ka maiste asjadega, näiteks küsida, mis on euroopalikud väärtused, nagu teeb seda tänases arvamusloos EELK Rootsi-Mihkli koguduse õpetaja Patrik Göransson.

Kirik & Teoloogia toimetuskolleegium soovib kõigile head lugemist ja jõulude ootust.

 

Tänases numbris:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, Perikoopide abimaterjal 1: esimene advent (Ilm 3:20–22).

Patrik Göransson, UFV või ISV ehk mõtteid paljukasutatud väljenditest.

Ain Riistan, Valvamise valu ja võlu.

Ilmus piibliteksti uuringuid tutvustav väljaanne.

Ilmus Genesise ja Exoduse uue eestikeelse tõlke proovitrükk.

 

Kirik & Teoloogia ootab lugejate annetusi.

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Soovitatud:

English