ISSN 2228-1975
Search

Nii õrn, nii kindel, muutmata (nr 539/ 6.5.2022)

Kirik & Teoloogia õnnitleb kõiki Eesti emasid, vanaemasid ja tulevasi emasid emadepäeva puhul!

„Keegi on öelnud, et emaks olemine on ainus töö, kus puhkust ei ole ette nähtud. Teatud eluperioodil, kui lapsed on väikesed, on sellel ütlemisel oma tõetera. Emaks olemine pole ainult juriidiline seisus. Kirikus mõtleme sellel päeval ka nendele, kellel ema mõistega valusad tunded. On naisi, kes ei ole emad ja kes kunagi emaks ei saa, kuid nad võivad olla emaks vaimulikus mõttes. On neid lapsi, kellel on oma emaga halvad kogemused. Emaks olemine on mitmetahuline seisus – selles on armastuse ja armastatud olemise rõõmu, aga võibolla ka väsimust, süütunnet või mittemõistmist,” kõneleb saabuva emadepäeva tervituses Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Tiit Salumäe. Ta tuletab ka emadepäeva tervituses meelde, et üks esimesi eestikeelseid emale pühendatud luuletusi sündis Lydia Koidula sulest. „Ema süda“ teab iga eestlane ja Iisaku köstri Robert Theodor Hanseni viisistatuna kõlab see lauluna kindlalt igal emadepäeval. „Ema süda” on kujunenud otsekui omamoodi hümniks, mis väljendab eestlase sügavaimaid tundeid ja igatsusi.

„Üks paigake siin ilmas on,

kus varjul truudus, arm ja õnn;

kõik, mis nii harv siin ilma peal,

on pelgupaiga leidnud seal …”

Artiklite rubriigis avaldame Välis-Eesti vaimuliku, usuteadlase ja orientalisti Arthur Võõbuse 1987. aastal Välis-Eestis tegutseva E.E.L.K. Instituudis peetud Vana Testamendi tekstikriitika käsikirjalise loengukonspekti, mida on toimetanud Kirik & Teoloogia toimetuse liige Urmas Nõmmik. Ehkki konspekt edastab Vana Testamendi tekstikriitika aabitsatõdesid, on sellele omane ainulaadne vaateviis. Kirjutab keegi, kes on käinud ise üle kolmekümne korra Lähis-Idas käsikirju otsimas ja pildistamas, on neid erinevates väljaannetes avalikkuse ette toimetanud ning mitu olulist avastust teinud. Eriti konspekti teises pooles, kus Võõbus räägib Origenesest, süüria Pešittast ja Syro-Hexaplast, avaldub elavalt Võõbuse vahetu teadlase, otsija ja koguja kogemus. Eestis ei ole mitte kedagi, kes saaks midagi sarnast vastu panna.

Arvamusloos „Eelarvamus-deliirium sünnitab kuradeid” tõstatab Kirik & Teoloogia toimetuse liige Ergo Naab küsimused: „Poliitika on kompromisside kunst ja selle õnnestumisi või ebaõnnestumisi me näeme igapäevaselt. Päris ilma kompromissideta poleks võimalik ükski sümbioos, kooselu ega partnerlussuhe, seda nii looduses, inimühiskonnas kui poliitikas. Kuid seoses kompromissiga tõstatub mitmeid küsimusi selle piiridest põhimõttelistes küsimustes. Millisel juhul tekivad topeltstandardid ja vassimine? Millal muutub kompromissile minek udutamiseks ja hämamiseks, faktide ja tõlgenduste segamiseks, teistele ja endale valetamiseks? Kust läheb piir neutraalsuse ja süü kaasosa vahel …?”

Head lugemist!

Tänases numbris:

Arthur Võõbus, Vana Testamendi tekstikriitika, 1.

Ergo Naab, Eelarvamus-deliirium sünnitab kuradeid.

Tiit Salumäe, Emadepäeva tervitus.


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2020. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Soovitatud:

English