ISSN 2228-1975
Search

Aegumatu tõde (nr 502/ 20.8.2021)

30 aastat tagasi taastati Eesti iseseisvus. See tähendab kõige muu hulgas ka seda, et Eestimaal sai uuesti vabalt hakata tegutsema erinevates valdkondades, mis eelneval perioodil keelatud olid. Ka teoloogia sai endale selle vabaduse. Nende 30. aastaga on meie maal teoloogias olnud tähtsündmusi ja saavutusi, tõlkeid, õpetusi ja tõlgendusi. „Kirik ja Teoloogia“ on ilmunud rohkem kui 500. korda, andes oma panuse aruteludesse, arvamuste paljususse ning erinevate vaatenurkade tutvustamisse.

Tänases numbris avaldame lühiartiklina tõlke Iiobi testamendi peatükkidest 9-15. Selle tõlke on teinud K&T toimetuskolleegiumi liige Ergo Naab, kes lisab tõlkele ka kommentaarid. Peatükid 9-15 on Iiobi kirjeldus tema heategudest ja annetustest vaeste eest hoolitsemisel. Eestlased on rahvas, kes oma tunnetest palju ei räägi, kuid kes lasevad sageli oma tegudel enda eest kõneleda. Iiob ei kuuluta maailmale suurt armastust tema vastu, kuid teeb, mida saab ja suudab, et aidata.

Seda enam nõuab Eestis julgust avalikult öelda, et armastus on üks olulisim ühiskonda paremaks muutev jõud. Anneli Pärlin, EELK Risti koguduse juhatuse esimees ja SDE usuühingu Usutiib juhatuse liige, selgitab oma arvamusloos sotsiaaldemokraatliku erakonna sees sündinud usuühingu tekkelugu ja tegutsemise aluspõhimõtteid. Usutiib laseb end juhtida teadmisest, et ligimesearmastuse käsk kuulub tänapäeva ühiskonna väärtuste hulka.

EELK Põhja-Ameerika praost ja Toronto Peetri koguduse õpetaja Mart Salumäe jutlus põhineb Ap 26:12-23 ja hoiatab meid ühe tänapäeva maailma ohu eest, tema enda sõnadega öeldes: „Tänane sõna tuletab meelde üht väga nakkavat viirust, millele õiget nimegi veel pole pandud. Nimetame siis seda isekuse pandeemiaks. See laastab tänast maailma palju põhjalikumalt kui koroona, millega oleme juba harjunud elama.“ Kui me tahame selle ohu vastu võidelda, siis peame õpetama end armastama ja alandlikkuses elama.

Need 30 aastat taastatud iseseisvust ei ole olnud täiuslikud, kuid nendes on olnud ohtralt head, muuhulgas eestlaste tehtud teadust, tõlkeid vanadest keeltest, poliitilise mõtte arengut. Aegumatud tõed, mis pärit ajast enne seda kui Eesti Vabariik tekkis, on kestnud nii need viimased 30 aastat kui ka varem ning need jäävad meie eludesse ka tulevikus.


Tänases numbris:

Ergo Naab, Filantroopia näidisaspektid Iiobi testamendis: peatükkide 9–15 tõlge ja kommentaar.

Anneli Pärlin, Väärtuste harmoonia poliitikas.

Mart Salumäe, Et kasvaksime alandlikus armastuses (Ap 26:12–23).

Kirikute Maailmanõukogu avaldas austust endise peasekretäri Philip Potteri elule.

Juhtkirja foto: Urmas Nõmmik


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Soovitatud:

English