ISSN 2228-1975
Search

Aja ülistus (nr 473/ 1.1.2021)

Kui inimene mõtleb aja mööduvusele, muutub ta tihti kurvaks – tuletab ju iga lõppev ajalõik meelde aja kui sellise lõppu ja meie kaduvust. Kogu maailma kirjandus on täis kurtmist aja ja elu mööduvuse pärast, millega kaob ka naer ja rõõm. Ja kaobki, sest võrreldes universumi ajaga on meie siin-olemine (saksa k-s Dasein) vaid põgus viiv. Aga nagu kõik maine loodud, nii on ka aeg mitmetähenduslik. Aeg on „koht“, milles tajume oma kaduvust, sageli ka mõttetust ja tühisust, ent samas on aeg „kohtumispaik“ – me kohtume siin teineteisega ja meil on võimalus olla üksteisele õeks, vennaks ja teekaaslaseks. Kui elaksime erinevatel aegadel, poleks see võimalik. Kuid mis tähtsaim – aeg ühendab meid aja Loojaga, kes on ise sealpool aega. Kuid kui poleks aega, poleks meil võimalik Teda tunda, sest Ta on ennast ilmutanud meile ajas ja meie ajalikkuses.

Meist keegi ei tea, mida toob alanud aasta. Loodame parimat, kuid oleme ikka mures, sest teadmatus paneb meid muretsema. Muretsemine ei ole iseendast halb – see näitab, et me võtame elu tõsiselt, et me hoolime. Kuid mure võib meid ka muserdada ja rõhuda. Ega me sellestki pääse. Kuid ometi on meil miski, mis saab kanda meid läbi ka sellistest hetkedest – usk sellesse, et meie elu pole „heidetus“ (saksa k-s Geworfensein) eksistentsi, vaid mõtestatud liikumine – teekond, rännak, kasvamine, mis on alguse saanud aja Loojast ja suundub Tema poole. Teadmises, et Tema käes on kõik meie ajad, nii minevik, olevik, kui ka tulevik, usaldame Tema kätte ka lõppenud ja algava aasta. Ajakirja Kirik & Teoloogia toimetus soovib kõigile lugejatele head uut aastat, head jätkuvat rännakut ajas ja avatud silmi meile kõigile, et me ikka hoomaksime ajalikkuses Igavest.


Tänasest Kirik & Teoloogia numbrist võib lugeda:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, EELK perikoopide abimaterjal 4/2: Kristuse ristimise püha Lk 3:15–18, 21–22.

Ergo Naab ja Katri Aaslav-Tepandi, Elu armastuse poolel. Intervjuu Katri Aaslav-Tepandiga.

Liisa Maria Murdvee, Asjade evangeelium.

Kirikute Maailmanõukogu mõistab hukka Jeemeni plahvatuse ning palvetab Horvaatia maavärinas ja Norra maalihkes kannatanute eest.

Juhtkirja foto: Ergo Naab (Hagia Sophia)


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Soovitatud:

English