ISSN 2228-1975
Search

Riid ja rahu (nr 457/ 11.9.2020)

Maailmas on riidu palju. Tõesti palju. Selles ei pea veenma kedagi. On see siis vanamoelisel kombel õhtune uudistesaade, mis hiljemalt päeva lõpus tuju ära rikub, või tänapäeval pigem igatunnine sotsiaalmeedia, mis meid oluliselt stabiilsemalt riiulainel hoiab – igatahes on halb tuju garanteeritud sellele, kes ennast hoida ei oska.

Kõige rohkem rikub tänapäeval tuju riid. Riidlevad inimesed, riidlevad poliitikud, riidlevad usklikud. Kui tunneme mõnikord, et mõne arvaja arvamus pakub meile rõõmu ja jõudu, siis tegelikult petame ennast. Enamasti on see riid, milles võtame poole ja tunneme rõõmu, et keegi on “minu” poolel.

Aga me ei ela kuigi erilisel ajastul. Riidu on olnud alati, isegi rohkem, kui oskame ette kujutada. Mida tänapäeval vähem märkame ja tihedamini minevikust või vähemalt mujalt otsime, on rahu. Rahu on maailma vähemalt sama palju kui riidu. Võib-olla rohkemgi.

Ühest sellisest suurest riidlemise ajast kirjutab kirikuloolane Priit Rohtmets. 1920. aastatel ei olnud Eesti ühiskondlik ja kiriklik elu kaugeltki rahulik. Vaidlustes rahulikuks jäämine nõudis erilist vaimujõudu. Eeskujuks selles valdkonnas on kahtlemata tollane luteri kiriku piiskop Jakob Kukk, kelle sünnipäevast möödus 9. septembril 150 aastat. Ehk tasub teda meelde tuletada!

Selliste inimeste nagu Jakob Kukk eeskuju paneb mõtlema, kes võis olla nende eeskujuks. Jaan Lahe jutlustab tänases Kirik & Teoloogia numbris Aabrahamist, Moosesest ja Jeesusest. Usutee on risk. Tee riiust rahule on risk. Aga kui inimeses on mingigi rahu iva – ja tavaliselt on -, siis on ta valmis. Valmis rahuks.

Oma tee rahuni toob meieni suvel Tartu Ülikooli usuteaduskonna magistrantuuri lõpetanud Helen Loit. Tema leidis tee rahuni julges otsuses minna tundmatusse ja õppida Indias tiibeti budistlikku tankamaali. Tee ei olnud lihtne, aga see tee on eeskujuks. Kui on rahu seeme, siis suureks kasvamata see ei jää.

Rahu on meis kõigis. Rahu meile.

Priit Rohtmets, Sammas Jumala templis: Mõeldes vaba rahvakiriku esimesele piiskopile Jakob Kukele.

Helen Loit, Tartu Ülikooli usuteaduskonnast budistliku tankamaalini.

Jaan Lahe, Varjatud valgus (2Ms 3:9–15).

Läkitus Loomise Hooaja puhul.

Juhtkirja foto: Urmas Nõmmik.


Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Soovitatud:

English