ISSN 2228-1975
Search

Kuidas on? (nr 377 / 1.3.2019)

Foto: Karin Kallas-Põder

Lõhe, mis valitseb ideaalolukorra ja tegeliku seisu vahel, kummitab tihti etteheidetega: sa pole piisavalt hea, sa pole piisavalt pädev, tubli, töökas jne. On see aga enda teha – olla piisavalt hea, töökas, tubli jne? Aga kui ideaal on armastada nagu Kristus, saada ligimesele Kristuseks? Kuidas on ideaalide ja eesmärkidega ning tegelikult võimalikuga?

Idamaade usundi ja kultuuri asjatundja Priit Kelder kirjutab seekordses arvamusloos „juhendavaid juhumõtteid juhtimisest“. Kelder toonitab, et juhtimisprotsessi esimene samm on mõista erinevust, mis on ideaalolukorra e eesmärgi ja võimaliku olukorra vahel. Juht, kes tahab kõrvaldada probleeme, ei jõua seatud ideaalini – tegelema peab probleemi põhjustega. Seega, kui ideaal kummitab mistahes olukorras oma etteheidetega, pole kasu enesepiitsutamisest ja -piinamisest, vaid vajalik on jõuda probleeme toitvate allikateni.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Rannu Püha Martini koguduse õpetaja Timo Švedko jutlus näitab, milline erinevus valitseb inimliku ja jumaliku armastuse vahel. Tõelise armastuse ideaali näide on Jumal ise – tema armastus selle vastu, kes pole armastusväärne. Selline kristlik armastus peaks valitsema iga kristlase elu. On aga midagi jumalikku üleüldse inimesele võimalik?

Perikoopide abimaterjalide reas käsitletakse seekord tuhapäeva ja palvepäeva Mt 6:16–21 kirjakoha alusel. Kirjakoht ütleb, kuidas peaksid Jeesuse järgijad paastuma: mitte silmakirjatsedes, vaid pühendusega üksnes Jumalale. Seega pole paast üksnes loobumine hädavajalikust ja loomulikult ka mugavustest, paast tähendab enese elu usaldamist Jumala kätte.

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, EELK perikoopide abimaterjal 2/8: tuhkapäev ja palvepäev (Mt 6:16–21).

Priit Kelder, Juhendavaid juhumõtteid juhtimisest.

Timo Švedko, Õppida armastama (1Kr 12:31–13:13).

National Geographicu telesaade „The Story of God” Morgan Freemaniga.

 

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik aastatel 2010-2017.

Vaata ka uuendatud 2011.–2018. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Soovitatud:

English