ISSN 2228-1975
Search

Uurides Piiblit (nr 306/ 20.10.2017)

Fragment Uue Testamendi vanimast käsikirjast (4. saj.). Codex Sinaiticus.

Püüdes Piiblist ammutada elamise tõde ja haarata kogu selle sügavust ja avarust, oleme mõnikord kimbatuses. Meile võib tunduda segadusse viiv, et me ei loe alati raamatute raamatust välja ühest sõnumit, üheseid juhiseid eluks ja armastuseks. Võime aegajalt ka endalt küsida, kas me mitte Vargamäe Andrese kombel ei otsi Piiblist õigust ja õigustust oma tegudele, mõtetele, elule tervikuna. Üks meid juhtigu ses piibliuurimises, et oleksime teel Jumala poole, Kristuse poole.

Iga süvenev piiblilugeja on märganud, et paljudest Vana ja Uue Testamendi tekstidest on erineva sõnastusega versioone. Et selles käsikirjade paljususes taibata, mis on vanim, on abiks erinevad uurimismeetodid. Käesolevas numbris avaldame maailmanimega eestlasest teoloogi, vaimuliku ja õppejõu Arthur Võõbuse Uue Testamendi tekstikriitika teemalise loengu. Võõbuse sõnul: „Õpetatud teoloog ja hingekarjane peab tundma põhilisi fakte tekstikriitikast. Piibli teksti asjalik ja tõsine käsitlemine ja teaduslikkude kommentaaride kasutamine ei ole muidu võimalik.”

Arvamuste rubriigis jätkame homoseksuaalsuse teemal üles kerkinud diskussiooniga, mis algas üle-eelmises Kirik & Teoloogia numbris. Sel teemal kirjutavad vaimulik ja teoloogiamagister Aare Luup arvamusloos „Kuidas elada maailmas, kus vastus on „ei tea“?” ning Eesti Rahvusringhäälingu Vikerraadio vastutav toimetaja ja teoloogiamagistrant Meelis Süld arvamusloos „Kristlik halastamatus”.

Jutluse „Sa ei ole kaugel Jumala riigist” (Mk 12:28–34) autoriks on Kirik & Teoloogia toimetuskolleegiumi liige Urmas Nõmmik. Ta kirjutab: „Ligimesearmastuses läheb Jeesus lõpuni, surmani, eneseohverdamiseni. Nii võimatu, kui see meile ka ei tundu, meie ligimesearmastusele seatakse standard: see on jäägitu, täiesti isetu, radikaalne, see läheb lõpuni, surmani. Ligimesearmastus muutub peaaegu saavutamatuks, aga ometi millekski, mis seab sihi, millest me enam ei pääse.”

Head kaasamõtlemist!

 

Tänases Kirik & Teoloogia numbris võib lugeda:

Arthur Võõbus, Uue Testamendi tekstikriitikast.

Aare Luup, Kuidas elada maailmas, kus vastus on „ei tea“?

Meelis Süld, Kristlik halastamatus.

Urmas Nõmmik, Sa ei ole kaugel Jumala riigist (Mk 28:28–34)

KUTSE: LML teeb usupuhastuspühal otseülekande jumalateenistustelt üle maailma.

 

Kirik & Teoloogia ootab lugejate annetusi.

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Soovitatud:

English