ISSN 2228-1975
Search

Vabadus! (nr 71/ 19.4.2013)

Foto: Evelyn Nõmmik

Nüüd siis lõpuks võime täiel rinnal hingata ja tunda ennast vabana. Lõpuks ometi tunneme kevadtuule sooja paitust ning näeme, et maailmas on peale lume veel midagi: põllud, puud, lugematu hulk taimi, mis nüüd, pärast lume visa taandumist erilise jõu ja innukusega trügivad sügisese lehesäbru alt välja. Vabaneme murest ja kurbusest ning vaatame lootusrikkalt tulevikku.

Äkki mõtleme sellelegi, mis on vabadus või mida sellega peale hakkame?

Nii küsib Tartu Katoliku Kooli õpilane Eeva Liisa Bender oma mõtiskluses religioonist ja vabadusest filmis „Viimne reliikvia“, kas vabanemine millestki viib teadlikkuseni sellest, mis on vabadus ja mis edasi saab. Sellega avaldame käesoleva aasta usundiõpetuse parimaks tunnistatud olümpiaadiesseede hulgast juba kolmanda.

Vabaneda on vahel vaja ka inimlike autoriteetide alt, nagu Martin Luther kord deklareeris, et olla vaba jumalasõnale ja südametunnistuse nimel. EELK emeriitõpetaja Toomas Paul mõtiskleb Lutheri kogutud tööde eestikeelse väljaande värske lektüüri valguses Lutheri ja meie, kiriku ja meie ning meie ja maailma suhte üle.

Meil on võimalik vabaneda eksistentsi hirmudest, kui meieni jõuab evangeeliumi rõõmusõnum. „Nüüd siis on teilgi kurbust, aga kui ma näen teid jälle, on teie meel rõõmus ja keegi ei võta teie rõõmu teilt ära,“ edastab tänases Kirik & Teoloogia jutluses Johannese evangeeliumi sõnu kolleegiumi liige Jaan Lahe.

Vabadusest, iseäranis rahvusliku ärkamise ajal, mõtles palju kindlasti ka üks eestikeelse teoloogia rajajaid, koolimatemaatika üks alusepanijaid, psühholoog, folklorist ja legendaarne kirikuõpetaja Rudolf Kallas, kelle surmast möödub 22. aprillil sada aastat. Toimetuskolleegiumi liige Thomas-Andreas Põder pakub lugejatele lühikest ülevaadet Kallase elukäigust ja loomingust.

Tänases Kirik & Teoloogia numbris on meil rõõm avaldada ka teine osa Vladimir Sazonovi artiklist Elami ja Ahhemeniidide-aegse Pärsia aja- ja usundiloost.

Head kevadist lugemist!

 

Tänases numbris:

Vladimir Sazonov, Elami ja Ahhemeniidide-aegse Iraani aja- ja usundiloost, 2. osa.

Toomas Paul, Luther ja meie.

Thomas-Andreas Põder, Meenutades Eesti suurt õpetajat 100 aastat Rudolf Kallase surmast.

Eeva Liisa Bender, Olümpiaadiessee: Religioonikäsitlus filmis Viimne reliikvia.

Jaan Lahe, Tähendamissõna sünnitavast naisest (Jh 16:1623a).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2012. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

 

 

Soovitatud:

English