ISSN 2228-1975
Search

Milline oled sina? (nr 468/ 27.11.2020)

Foto: Karin Kallas-Põder

Kirik & Teoloogia seekordsed lood püüavad heita pilgu inimese sisse. Inimeses on palju, mis temale ei allu, mis toimub enesele teadvustamata, mis mõjutab tema elamist ja toimimist­­­­ maailmas ning suhtumist teistesse. Enese analüüsimine võib aga paljastada nii mõndagi ka keskkonna, kultuuri ja ajaloo kohta, mis kujundavad meid tihtipeale märkamata, ent sügavalt.

Tartu Ülikooli usuteaduskonna magistrant Kristina Viin küsib: „Milline Maarja Sina oled?“ Kas Maarjaid on siis mitmesuguseid? Maarja on ju ideaal, alandlik ja allaheitlik. Või mis? Viin pöörab tähelepanu sellele, kuidas patriarhaalne kultuur ja ühiskond tõukas ajaloo käigus Maarja alandliku naise ossa, ning kutsub üles avastama Maarjat kui isikut, kes võiks toetada naiste õigusi, vabadusi ja võrdsust.

Hingehoidja ning diakon Kaili Särg tutvustab artiklis oma uurimistööd, milles ta tegeles psühhoanalüütilisest teraapiast pärit ülekande mõistega. Ülekanne tähendab, et abivajaja kannab terapeudile üle tunded, mis on seotud tema kogemustega minevikust. Näiteks võib patsient pidada terapeuti vanemlikuks või idealiseeritud isikuks. Särg uuris ülekande teemat juhtumianalüüside põhjal hingehoidlikes olukordades Eesti kristlaste juures. Särg kirjutab järeldusena, „et ülekanne on nähtus, millega võiks Eesti pastoraalsel maasikul julgemalt tutvuda“.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku vikaarõpetaja Kristi Sääsk mõtiskleb teele minemise, teel käimise ja pärale jõudmise üle. Kus on siht? Kas kaugel eemal või sama lähedal kui inimene on iseendale? Kas rännata üksi? Ja kas on üldse jõudu või julgust, et alustada teekonda?

Häid mõtisklusi!


Tänases numbris:

Kaili Särg, Ülekandest pastoraalses kontekstis.

Kristina Viin, Milline Maarja Sa oled?

Kristi Sääsk, Teelisele.


Ajakiri Kirik & Teoloogia kutsub arvamust avaldama  meie ajakiri on avatud kaastöödele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele. Vaata ka 2011.–2019. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama! Hakka meie püsiannetajaks!

Soovitatud:

English