ISSN 2228-1975
Search

Mälu (nr 298/ 25.8.2017)

Foto: Tõnu Tepandi

 

August on ikka olnud tormide, sügistormide alguskuu. Nädalate eest räsisid meie metsi ja põlde, parke ja aedu tormi-iilid. Teedel tormijärgsetel hommikuil langenud ja murdunud suured puud, mahakistud katused – see kõik tuletas meelde, et oleme meist suuremate jõudude meelevallas.  Meie heast tahtest sõltumata, turvameetmetest hoolimata leiame end keset ohte.  Ja imetlusväärne on see päikseline tuulevaikus, kui torm on möödas. Ainult murdunud puud meenutavad juhtunut. Ja täname Jumalat, et raskemat õnnetust ei juhtunud. Kuidas meenutada suuri torme rahvaste ja riikide elus? Põlvkonnad vahelduvad ning olnud ajad ja sündmused kaugenevad. Inimestena seob meid aga oma eelkäijatega ja nende kogemusega mälu, meenutades on meil võimalus õppida ajaloost, leida ajastute heitlikes tormides juhiseid, kuidas raskustes vastu pidada.

August on olnud ka meie lähiajaloos suurte tormide algus. 23. augustil tähistasime kommunismi ja natsismi ohvrite mälestuspäeva. Euroopa ja Eesti  ajaloos oli  23. august 1939. aastal kahe suurvõimu vaheline salakokkulepe hävitava ja laastava jõuga. Ja alanud suur sõda ja okupatsioonid tõid kaasa ränki kannatusi, aga ka karastumist. Vaimulik ja poliitik Jaan Lattik kirjutab 1944. aasta veebruaris: „Aga sõda on käimas. Vererohke ja ränk sõda. Heideldakse Peterburi väravate ees. Meist mitte väga kaugel. Ärevil oleme õppinud endid lahti kiskuma paljudest, isegi väga paljudest mõnusustest ja mugavustest. Oleme koormaid ja raskusi pidanud õlgadele võtma, mida varem et ole jõudnud maastki üles tõsta, see kõik on meid teinud tugevamaks, on meie jõudu karastanud ja kasvatanud.“  Eesti Vabariigi ja Eesti vaba rahvakiriku 100. sünniaastal avaldame eelkäijate vaimulike jutlusi-mõtisklusi, neid, millel on tähendus ka tänasele eesti inimesele. Jaan Lattiku mõtisklus tuletab meelde, kui habras on inimese elu ja riigi iseseisvus, tuletab meelde, et meie vabadus on Looja and, mis on meie kätte usaldatud koos kohustusega seda hoida. Hoides üksteist ja oma maad.

Avaldame igavikku lahkunud õpetaja Mare Palgi hommikupalvused, mis pärinevad tema täna esitletavast hommikupalvuste raamatust „Avades südame silmi”. Läbi palvuste kumab õpetaja Palgi helge ja julgustav juhtmõte: olla rõõmus ja tänulik iga hetke eest siin maailmas, mis meile on kingitud. “Kui me laseksime oma hingel laulda mitte ainult elu tipphetkedel, vaid ka tavalistel, lihtsatel päevadel, kui meri on hülgehall, kui siia maailma sünnib üks laps, kui kusagil laulab üks lind või taevas säravad tähed. Piibel õpetab meid olema rahul kõigega, mis meil on: nii rikkuse kui ka vaesusega, nii haiguse kui tervisega, nii üksinduse kui ka sõprade ja perekonnaga. Tähtis ei ole mitte see, mis sul on, vaid see, kuidas sa suhtud sellesse, mis sul on. Otsi üles oma tänase päeva plusspool, kõik hea, mis sind ümbritseb, ning olles kord hakanud otsima, avastad, et seda kõike ei olegi nii vähe.”

Artiklite rubriigis toome lugejani teise osa Luterliku Maailmaliidu dokumendist „Soolise õigluse põhimõtted“.  Sellest loeme edasiviiva ülesandena kirikule: “Igal isikul on oma väärikus ning vastavalt inimõiguste ülddeklaratsioonile õigused ja vabadus. Jeesuse eeskujul on kirikul ülesanne kõneleda vaeste, rõhutute, tõrjutute ja haavatavate eest. Rahvusvaheliste inimõiguste kaitsmine ja rakendamine on viis, kuidas kirikud saavad suurendada oma panust inimväärikuse tagamisel ja olla vajalikud muutuste elluviijad ühiskonnas. ”

Kosutavat lugemist!

 

Tänases numbris:

Luterlik Maailmaliit, Soolise õigluse põhimõtted, 2. osa.

Jaan Lattik, Sina. 1944.

Mare Palgi, Hommikupalvused.

 

Kirik & Teoloogia ootab lugejate annetusi.

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

 

 

Soovitatud:

English