ISSN 2228-1975
Search

Püüdes tabada imet (nr 284/ 19.5.2017)

Foto: Karin Kallas

Kirik & Teoloogia seekordse numbri mõtted on suunatud imele, ent veelgi rohkem ime allikale. See tee, mida mööda me käime, ehk maailm, kus me elame, on kahtlemata eripalgeline, pakub nii rõõmu kui muret, nii valu kui tröösti. Meie suurimaks abiks ja toeks võiks olla usk ja usaldus, mida pole muidugi kaugeltki lihtne alal hoida ja kasvatada. Kuid siiski on meil eeskujud, ammu kirja pandud palved, mõtted, ülistused ja kiitused, mille najal endagi usku ja usaldust toita ning kinnitada.

Nii nagu eelmisel nädalal, avaldame seegi kord artikli Qumrani käsikirjade teemal, et tähistada nende leidmise 70. aastapäeva. Tartu Ülikooli usuteaduskonna vilistlane Sirli Ellermäe kirjutab Qumrani kogukonna Loomishümnist ning annab meile võimaluse seda ka eesti keeles lugeda. Usust ja usaldusest pakatav kiidulaul tänab ning ülistab Jumalat, ning julgustab inimest. Kiidulaul ei karda tunnistada, et Looja on kõik ette määranud.

EELK Paldiski Nikolai koguduse õpetaja Merle Prass-Siim julgustab meid tõeliselt usaldama Jumalat, nii et me oma palved julgeksime lõpetada sõnadega „Aga kui sa midagi võid – tunne meile kaasa ja aita meid!“. Võime ju loetleda üksikuid imetegusid ning imetegijaid, kuid kas tõeline ime ja imelisus on neis üksikuis juhtumeis või võiksime tõelist imet märgata usus ja usalduses? Jumal teeb imesid – ning tõeline ime on julgus ning usaldus jätta palveis viimane sõna ning tahe Jumalale.

Avaldame viimase selle aasta usundiloo olümpiaadiessee. Eerik Sven Puudist, kes saavutas oma esseega tubli kolmanda koha, kirjutab imedest meie kaasaja kontekstis ning keskendub loodusteaduste ning Aasia usundite, eelkõige budismi vahekorrale. Imede kui tegude väärtus sõltub sellest, kuidas neid kasutatakse. Teadus ja religioon, mis on parimas vormis seljatanud üksteisele vastandumise, ei põlga ära imesid, vaid õpivad neid üha uuesti tõlgendama ning kasutama inimeste hüvanguks.

Innustavat lugemist!

 

Tänases numbris:

Sirli Ellermäe, Qumrani kiidulaul 1QH(a) 9:1–41 ehk nn Loomishümn.

Eerik Sven Puudist, Olümpiaadiessee: Ennäe imet! Teel imedejärgsesse maailma.

Merle Prass-Siim, Kui Sa võid, aita meid! (Mk 9:17–29).

Uudis: „Luterliku Maailmaliidu assamblee keskkonnateemaline peaettekanne: mõtestage ümber majandus, et päästa surev planeet.”

Peapiiskop Urmas Viilma valiti üheks Luterliku Maailmaliidu asepresidendiks.

Teade: 20. mail avatakse Harjumaa muuseumis näitus „Kirik keset küla“.

Kirik & Teoloogia ootab lugejate annetusi.

 

Vaata ka, kuidas viidata Kirikus & Teoloogias avaldatud kirjutistele.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

Soovitatud:

English