ISSN 2228-1975
Search

Rännakud ajas, ruumis ja ajatuses (nr 241/ 22.7.2016)

Foto: Karin Kallas
Foto: Karin Kallas

Suvi on reisimise aeg. On neid, kes eelistavad puhata kodus, kuid enamus meist eelistab siiski (kui see on vähegi võimalik) külastada looduskauneid ja põneva ajalooga paiku, olgu siis Eestis või välismaal. Reisimine rikastab meid vaimselt, annab meile uusi teadmisi ja kogemusi ning õpetab vaatama ka asjadele, mida oleme harjunud tavaliseks ja tuttavaks pidama, uue pilguga. Liikudes läbi uute paikade, külastades hooneid, mis on pärit kaugetest aegadest, ning nautides muistsete meistrite loodud kunstitöid, taipame me korraga, kui imeline asi on aeg. Kogeme, nagu ütleb isa Orenti tänases mõtiskluses, et iga hetk on kordumatu ja seetõttu hindamatu väärtusega, kuid kogeme ka ajalise eksistentsi haprust.

Täna oleks saanud 60-aastaseks meie suurmees Sergei Stadnikov. Ta oli mees, kelle elu möödus rännates ajas ja ruumis – uurides õpetlasena Vana-Egiptuse tekste ning olles hinnatud reisijuhiks Vahemeremaadesse. Paljude tekstide hulgas, mille ta on vanaegiptuse keelest eesti keelde tõlkinud, on ka „Sinuhe jutustus“, mis jutustab samuti rännakust – Sinuhe-nimelise õukondlase rännakust tundmatule maale. Seda maailmakirjanduse tähtteost, millel on oluline roll ka Piibli maailma tundmaõppimisel, tutvustab tänases numbris Stadnikovi sõber ja kolleeg Vladimir Sazonov. Stadnikovil oli plaanis tõlkida veel palju raamatuid ning teha palju reise, kuid saatusel olid temaga teised plaanid. Nüüd on ta teel, mis on pikim kõigist tema maistest rännuteedest – teel läbi aja ja ruumi ajatusse, Jumala igavikku.

Et me oleme siin maailmas rändurid, et meiegi tee kulgeb läbi aja ja ruumi Jumala igaviku suunas, ei ole endastmõistetavus, vaid seda tuleb meile ikka ja jälle meelde tuletada. Selle meeldetuletamine on ka üks teoloogia ülesanne. Tänases arvamusloos räägib Usuteaduse Instituudi dekaan professor Randar Tasmuth meie kiriku kõrgkoolist kui kiriku mõttemootorist ja tutvustab peagi algava 2016./2017. õppeaasta vastuvõtu eel sealseid õppimisvõimalusi. Usuteaduse Instituudilegi mõeldes on meil põhjust teha väike ajarännak, sest käesoleval aastal tähistab see õppeasutus oma 70. sünnipäeva.

Põnevat rändamist!

 

Tänases numbris:

Vladimir Sazonov, Kaks juubelit: Sergei Stadnikov 60 ja „Sinuhe jutustus” 20.

Randar Tasmuth, Usuteaduse Instituut kui kiriku mõttemootor.

Orenti Kampus, Kordumatu reaalsus.

Lisaks täiendus rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Luterliku Maailmaliidu loodud logoga rubriigist „2017 – reformatsioon 500“ leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2015. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia  väljaandmist toetama!

Foto: Karin Kallas

Soovitatud:

English