ISSN 2228-1975
Search

Minevikust tulevikku (nr 38/ 31.8.2012)

Foto: Urmas Nõmmik

 

Taevasse vaadates igatseksime justkui midagi, mida maises elus pole. Mõtleme oma eksistentsi ja suhet kõiksusesse, paneme käed rüppe ja tardume mõtlusse. Mõnel pool peetakse sellist taevassevaatajat luuletajaks, mõnel pool aga „teoloogiks“. Aeg-ajalt tuleb ette, et kristlaste seas pannakse teoloogiat pahaks. Justkui iseloomustaks see elukauget teooriapunumist, mis ei aita parandada ei inimeste moraalset palet ega kiriku katust. Juhtub sedagi, et võimust võtab aktsionism ja üksikprojektist kaugemale ei nähta. Kirik & Teoloogia toimetus soovib juhtida tähelepanu sellele, et iga kristlane, iga kirikuline, iga inimene, kes lausub sõna „Jumal“ või „jumal“, kõneleb teoloogiliselt. Ei ole olemas kirikut ilma teoloogiata ja seega ilma tunnetatud ja mõeldud kõneta Jumalast.

Seepärast juhime tähelepanu Tartu Ülikooli usuteaduskonna professori Anne Kulli artiklile teoloogiast biokultuurilise paradigma võtmes. Artikkel lähtub kaasaegsest komplekssest kultuurilisest olukorrast, milles inimkäsitlusi on palju ja vastukäivaid. Et sellises olukorras ei puudu kunagi religioosne dimensioon, et inimene on säilitaja ja looja ning et selle teadvustamine on vajalik nii inimesele kui sellisele kui ka kirikule, seda Kull lugeda pakubki.

Ka Tartu Salemi Baptistikoguduse pastori Toivo Pilli arvamuslugu tegeleb mineviku ja uuenemisega, traditsiooni ja muutumisega. Pilli teeb seda esiteks kirikuloolase, teiseks vabakiriku esindaja pilgu läbi. Kõikidel lugejatel ehk vähem või rohkem teoloogidel tasub järele mõelda Pilli lause üle: „Lugupidamine dünaamilise, eksistentsiaalset tähendust pakkuva kiriku vastu aga eeldab kirikult mitte lihtsalt mineviku „funktsionaalset“ kasutamist, vaid sellest minevikust õppimist, muutumist.“

Lisaks uudisele EELK suurima koguduse õpetajavalimistest ja lühiintervjuule värske valitu Jaak Ausiga sisaldab tänane Kirik & Teoloogia loomulikult ka jutlust, mis seekord on EELK Kuressaare Laurentiuse koguduse õpetaja Anti Toplaane sulest. Ligimese teenimine olemust ja tähendust mõtestab ta Mt 25:40 valguses. Nõnda seisame taas silmitsi teadmisega kristliku olemise radikaalsusest. Andku Jumal meile jõudu seda olemist realiseerida ja teadmist tugevdada! Saatku see palve meid läbi kogu uue kooliaasta!

 

Tänases numbris:

Anne Kull, Teoloogia biokultuurilise paradigma võtmes.

Toivo Pilli, Vabakirikud ja mäletamine: historiograafilisi mõttekilde.

Anti Toplaan, Ligimese teenimine (Mt 25:40).

Töö jätkub. Intervjuu Jaak Ausiga.

Lisaks veel täiendusi rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

Soovitatud:

English