ISSN 2228-1975
Search

Üks isemoodi muutumine (nr 18/ 13.4.2012)

Foto: Ninataga

 

„Jumal kutsub meid nimepidi – igaüht meist kõnetab Jumala Vaim veidi isemoodi,“ kirjutab Kirik & Teoloogia kolleegiumi liige Anne Burghardt tänases jutluses Jumala saladusest. „Ja ometi liidab seesama Vaim meid viimaks ühte,“ jätkab ta. Vaatame kirikutorni taeva taustal ja kogeme vaatepilti igaüks isemoodi. Näeme kirikut igaüks isemoodi, oleme ikka üks.

Juba varsti, 24.–29. aprillil toimub Tartu Ülikoolis 14. Euroopa teaduse ja teoloogia rahvusvaheline konverents „Mis on elu?“ Soovime tänases ja järgmises numbris anda oma väikese panuse sellesse, et teaduse ja religiooni, loodusteaduste ja teoloogia komplekssete suhete küsimus laiemalt teadvustuks. Sellest, et siin vallas tõstatub mitu sügavalt inimese olemust puudutavat probleemi, annab tänase numbri põhiartiklis aimu Heidelbergi ülikooli süstemaatilise teoloogia emeriitprofessor ja Saksa vanema põlvkonna juhtivaid teolooge Wilfried Härle. Kui oleme igaüks isemoodi, siis oleme vabad; kui oleme ikka üks, siis kas me polegi vabad? Kas on see aju kui selline, mis meid juhib, või on see meie aju?

Hea meel on meil avaldada EELK emeriitõpetaja ja tuntud esseisti Toomas Pauli arvamuslugu „Kas kirik muutub?“ Kui hoolega järele mõtelda, ei olegi ju küsimus nii iseenesestmõistetav kui esmapilgul tundub. Oleme muutuste keskel küll, ent unustame, kui palju on kirik muutunud näiteks saja aasta jooksul. Mille üle praegu vaidleme, võis olla omal ajal normaalne, ja vastupidi. Annab muutus isemoodi ja üks olemisele veel ühe dimensiooni? Kas oleme unustanud mõne perioodi meie enda kiriku ajaloos? Milline on sellega seoses meie vastutus?

Ka Tallinna Rootsi-Mihkli kiriku õpetaja Patrik Göransson tõstatab omal moel küsimuse kiriku muutumisest. Kui koguduse vaimulik on sunnitud end mõnikord tundma perearstina, kel pole haiglat, siis ei pea seda võtma paratamatusena. Võib-olla on see kiriku jaoks hoopis võimalus?

Head lugemist!

 

Tänases numbris:

Wilfried Härle, Vabadus – kas ainult illusioon? Evangeelne teoloogia dialoogis tänapäeva aju-uuringutega.

Toomas Paul, Kas kirik muutub?

Patrik Göransson, Koguduse vaimulik kui perearst ilma haiglata.

Anne Burghardt, Jumala saladus (1Kr 2:7–10).

Lisaks täiendused rubriiki „Uudised ja oikumeenia“.

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

 

Soovitatud:

English