ISSN 2228-1975
Search

Luterlik Maailmaliit avas Poolas kaks keskust põgenikele

Luterlik Maailmaliit (LML) on avanud kaks sõjapõgenike registreerimiskeskust Poolas. Keskused registreerivad Ukraina sõjapõgenikke, et maksta neile toimetulekuks mitmesuguseid rahalisi toetusi. Gdansk ja Wroclaw on esimesed kaks kuuest keskusest, mille kaudu LML plaanib toetada Ukraina sõja eest põgenevaid inimesi. Need on kaks suurimat keskust, mis teenindavad 22 000 peret Gdanskis ja 15 000 peret Wroclawis.

LML juhib keskusi koos Poola Augsburgi Usutunnistuse Evangeelse Kirikuga, kes on LML-i liikmeskirik. Rahastamine toimub ÜRO pagulasameti UNHCR ning erinevate LML-i liikmeskirikute ja partnerite, sealhulgas organisatsioonide kaudu nagu ACT Alliance, Evangeelne Luterlik Kirik Ameerikas, Diakonie Katastrophenhilfe, Neighbor in Need ja Corus/Lutheran World Relief.

Alates Venemaa sõjalisest sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril 2022 on riigist põgenenud umbes viis miljonit inimest. Peaaegu kolm miljonit on leidnud varjupaiga naaberriigis Poolas, kellest enamik on naised, lapsed ja eakad.

„Mul on tänase päevaga seoses vastuolulised tunded,” ütles LML-i ülemaailmse humanitaartöö koordinaator Allan Calma 17. mail 2022 Gdanskis toimunud avamisel. „Mul on hea meel, et saame täna selle keskuse avada, kuid ma mõtlen ka, et meil ei peaks olema Gdanskis registreerimiskeskust. See sõda on ülekohtune, on ülekohtune, et naised ja lapsed peavad põgenema oma kodudest, jätma oma mehed ja isad ning põgenema ohutusse paika.”

Calma tänas Poola rahvast, kes suure külalislahkusega „avas pagulastele oma käed ja kodud”. Ta kiitis ka koostööd kohaliku liikmeskirikuga. „See sõda on inimesi palju lõhestanud,” ütles ta. „Ometi nägin ma viimastel nädalatel hoopis seda, et inimesed tulevad kokku ja püüavad olla inimlikud.”

„Me tahame teha kõik, et need, kes on tulnud Poolasse, saaksid elada väärikalt,” ütles Poola Augsburgi Usutunnistuse Evangeelse Kiriku Pomorsko-Wielkopolska piiskopkonna piiskop Marcin Hintz kohalikus meedias. Ta väljendas ka tänu paljude Poola perekondade osutatud „spontaanse ja imelise” abi eest, mida nüüd on vaja institutsionaalsete struktuuridega toetada.

LML-i, Poola Augsburgi Usutunnistuse Evangeelse Kiriku ja UNHCRi keskused avatakse Gdanskis, Wroclawis, Ostródas, Zgierzis, Bielsko-Białas ja Bytom Miechowices. Kokku toetavad nad 56 000 leibkonda ehk umbes 168 000 inimest, kes põgenesid Ukraina sõja eest.

Allikas: Luterlik Maailmaliit

Soovitatud:

English