ISSN 2228-1975
Search

LML tegi veebis kättesaadavaks loengusarja avalikust teoloogiast

Luterlik Maailmaliit (LML) ühendas jõud Berliini Avaliku Teoloogia Instituudi ning Beyers Naudé Avaliku Teoloogia Keskusega Lõuna-Aafrikas, et avaldada veebis loenguteseeria, mis aitab liikmeskirikutel oma tegevust avalikus ruumis tugevdada.

15. oktoobril 2021 toimunud avaüritusel ütles LMLi peasekretär dr Martin Junge, et sellised avatud juurdepääsuga materjalid on väga vajalikud ajal, kus „individualistlike suundumuste tugevnemine viib välja avalikust ruumist kaugenemiseni“. Ta rõhutas, et kui inimkond kaotab ühise hüve tunnetuse, „kahaneb inimeste ja kogukondade vahel ühisosa“, mille tulemusel „satub terve mõistus eksiteele”.

LMLi juht märkis, et ka kirikud ei ole vabad sellistest suundumustest, ometi on nad „suurepäraselt varustatud, et nendele vastu astuda“, kui nad mobiliseerivad oma vaimseid ja teoloogilisi ressursse. Ta rõhutas, et loomu poolest „ on usk alati isiklik, kuid mitte kunagi privaatne“, sest „usk nii moodustab kogukonna kui ka suunab inimesi kogukonna poole”.

Avaliku teoloogia teemaliste loengute seeria on tasuta kuulatav ja vaadatav kolme organisatsiooni kodulehtedel, saateks slaidid, õppetekstid ja soovitused täiendavaks lugemiseks. Loengud on salvestatud COVID-19 pandeemia ajal ja neid peavad juhtivad avaliku teoloogia spetsialistid maailma eri paigust. Materjal sisaldab ka diskussiooni selle üle, mida tähendab avalik teoloogia erinevates kontekstides, kaasa arvatud islami perspektiivist ning digitaalse maailma raamistikus.

Teine osa loengutest keskendub avaliku teoloogia praktilisele rakendamisele valdkondades nagu poliitika ja majandus, rahupüüdlused ja inimõigused, sugu ja seksuaalsus ning Jumala looming ja jätkusuutlik areng.

Uusi veebimaterjale tervitas ka Bossey Oikumeenilise Instituudi akadeemiline dekaan prof dr Simone Sinn. Ta ütles, et juurdepääs sellisele “värskele ja sisulisele teoloogiale” on tänapäeval ülemaailmses kirikus väga vajalik, sest “see avardab meie teoloogilist kujutlusvõimet, teravdab meie teoloogilist eristusvõimet ja tugevdab meie teoloogilist pühendumist”.

Üks loengute autoritest, prof dr Frederike van Oorschot, Heidelbergi ülikooli Religiooni, õiguse ja kultuuri osakonna direktor, tõstis esile, kui oluline on arutleda selle üle, „kuidas digitaalne keskkond kujundab meie arusaama avalikust [ruumist] ja kristlaste omavahelist suhtlust“.

LMLi avaliku teoloogia ja religioonide vahelise suhete programmijuht õp dr Sivin Kit, kes modereeris avaürituse arutelu, rõhutas, et „maailma eri paigust pärit häälte kuuldavaks tegemine ei tähenda, et me piirduksime vaidlemisega definitsioonide ja kontseptsioonide üle“. Ta leidis, et pigem on tegemist „üksikisikute ja kogukondade mobiliseerimisega, et nad oleksid avalikus ruumis aktiivsemad“.

Avaliku teoloogia veebimaterjali tutvustus Youtube’s

Ligipääs loengute ja videote juurde siit.

Allikas ja foto: LML – Launch of new online public theology resources

Soovitatud:

English