ISSN 2228-1975
Search

Dr Beate Gilles valiti Saksa Piiskoppide Konverentsi peasekretäriks

Teoloog dr Beate Gilles valiti Saksamaa Katoliku Kiriku Piiskoppide Konverentsi uueks peasekretäriks ja Saksamaa Piiskopkondade Liidu tegevjuhiks. Piiskopid otsustasid 23. veebruaril 2021 alanud kevadisel täiskogul, mis sedapuhku toimus virtuaalselt, valida Gillese prof dr Hans Langendörferi SJ mantlipärijaks, kes jäi jaanuaris 2021 pensionile pärast 24 aastat selles ametis.

Saksa Piiskoppide Konverentsi president piiskop dr Georg Bätzing rõõmustas positiivse täiskogu otsuse üle: „Dr Gillese näol on tegemist ajaloos esimese naissoost Piiskoppide Konverentsi peasekretäriga. Ma näen selles tugevat märki piiskoppide soovist täita oma lubadust, et naiste osakaal kiriku juhtpositsioonidel suureneks. Dr Gilles on tugev teoloog, ta tunneb hästi katoliku kiriku erinevaid struktuure ja omab väga häid organisatoorseid võimeid. Tema senine tegevus ja kogemused annavad parimad eeldused uue ülesande täitmiseks.“

Dr Beate Gilles ütles pärast valimisi: „Mul on hea meel uue ülesande üle. Pärast 10 aastat töötamist Limburgis ja enne seda Stuttgartis loodan ma, et suudan vastata selle ametikohaga seotud ootustele. Mul on väga suur austus oma eelkäija prof dr Langendörferi saavutuste vastu, ta kujundas sekretariaadi ja liidu tegevust üle kahekümne aasta. Katoliku kirik Saksamaal asub praegu faasis, kus on ühtaegu lahendamist vajavaid küsimusi kui ka põnevust. Sinodaalse tee diskussiooniformaadiga on alanud midagi uut. See protsess võimaldab mul õppida kiiresti tundma mitmepalgelist katoliiklikku maastikku.“

Uus peasekretär ja tegevjuht alustab ametis 1. juulil 2021. Beate Gilles on sündinud 1970. aastal Hückeswagenis. Ta õppis Bonni ülikoolis katoliku usuõpetust ja saksa keelt. Gilles kaitses doktorikraadi liturgikas 2000. aastal. Ta töötas 10 aastat Stuttgarti Katoliikliku Haridustöö juhataja ja tegevjuhina. Alates 2010. aastast on ta Limburgi piiskopkonna laste, noorte ja perede osakonna juhataja.

Saksamaa Katoliiklik Naisteühing õnnitles Gillest ametisse valimise puhul: „Dr Beate Gillese kui esimese naise ja esimese ilmiku valimisega sellele ametikohale saatsid Saksa piiskopid selge märgi. Meil on rõõm näha, et nad on ajamärgid ära tundnud. Meie eesmärk on samas, et võrdõiguslikkus kirikus kasvaks veelgi ja meie poolt juba aastakümneid esitatud nõudmised viiakse samm-sammult ellu.“


Foto: Schnelle/Deutsche Bischofskonferenz

Allikad: Deutsche Bischofskonferenz, Die Katholische Frauengemeinschaft Deutschlands (kfd) – Bundesverband e.V.

Soovitatud:

English