ISSN 2228-1975
Search

Saksamaa luterlike kirikute tippdelegatsioon külastab 18.–22.10.2018 luterlikke kirikuid Soomes ja Eestis

VELKDSaksamaa Ühinenud Evangeelse Luterliku Kiriku (VELKD) juhtkonna delegatsioon koos Luterliku Maailmaliidu (LML) Saksa Rahvuskomitee esindajatega alustas 18. oktoobril reisi Soome ja Eestisse. VELKD andis teada, et reisi eesmärgiks on oikumeenilised kohtumised luterlike kirikutega Soomes ja Eestis ning mõttevahetus teoloogiliste ja kirikupoliitiliste küsimuste üle.

Home„Me kogeme kohtumiste käigus vahetult, et oleme luterlike kirikutena Saksamaal osa üleilmsest osadusest. Need kogemused avaldavad omakorda mõju meie tööle kodus ning aitavad meil pidevalt arvestada kiriku oikumeenilist mõõdet,“ ütles VELKD juhtiv piiskop Gerhard Ulrich reisi eel.

Eesti Evangeelne Luterlik KirikDelegatsioon kohtub kõigepealt Soome Evangeelse Luterliku Kiriku esindajatega. Laupäeval 20. oktoobril jõutakse Eesti pealinna Tallinnasse, kus toimuvad kohtumised Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) esindajatega. Pühapäeval jutlustab VELKD juhtiv piiskop Ulrich Tallinna toomkirikus toimuval jumalateenistusel ning EELK peapiiskop Urmas Viilma on kutsunud delegatsiooni vastuvõtule konsistooriumi. Esmaspäeval, reisi viimasel päeval on arutelude teemaks EELK olukord ning aktuaalsed küsimused VELKD-st ning LML-i Saksa Rahvuskomiteest.

Allikad: epd, VELKD

Saksamaa Ühinenud Evangeelsesse Luterlikku Kirikusse (VELKD) kuuluvad 7 piirkondlikku kirikut ehk nn maakirikut ühtekokku ca 9,5 miljoni koguduseliikmega. Need on evangeelsed luterlikud kirikud Baieris, Braunschweigis, Hannoveris, Kesk-Saksamaal, Põhja-Saksamaal ning Saksimaal ja Schaumburg-Lippes. VELKD ühise töö raskuspunktideks on teoloogia, kogudus, jumalateenistus ja oikumeenia.

Luterliku Maailmaliidu Saksa Rahvuskomitee (DNK/LML) esindab 11 kirikut ühtekokku 11,5 miljoni koguduseliikmega LML-is, koordineerib nende tegevust LML-is ja toetab LML-i tööd teoloogia, misjoni ja diakoonia vallas. Lisaks eelnimetatud VELKD liikmeskirikutele kuuluvad LML-i Saksa Rahvuskomiteesse veel Evangeelne Luterlik Kirik Badenis, Evangeelne Luterlik Kirik Oldenburgis, Evangeelne Maakirik Württembergis ja Lippe Maakiriku Luterlik Osa. DNK/LWB eesistuja on ameti poolest VELKD juhtiv piiskop.

Soovitatud:

English