ISSN 2228-1975
Search

Muut(u)ja (nr 270/ 10.2.2017)

Foto: Anu Põldsam
Foto: Anu Põldsam

 

Mis oleks, kui kohtuksime Jeesusega? Täna kohe. Näiteks rääkimas poe ukse ees inimestega, kes viinapudel näpus oma elu õhtusse veeretavad, ja kinnitamas neile, et kohe pääsevad nad taevariiki? Või diskussioonisaates telekas rääkimas sellest, et võidurelvastumise peatamise võti on anda relvad käest täitsa ära? Või hoidmas burkasse riietunud naise kätt ja küsimas, milline on tema tänane mure? Või kutsumas meid endaga kaasa, nii et peaksime kohe, keset tänavat jätma oma pere ja töö ning lihtsalt minema? Tema järel…

Milline oleks meie reaktsioon? Segadus? Ebaloogilisus. Ebakohasus.

Aga samas milline värskus, muutumise värskus. Täiesti teisega kohtumise värskus, tõelise muutumisega kohtumise värskus. Meid muutev värskus.

Selline tunne on, et tänase Kirik & Teoloogia numbri arvamuslugu ja jutlus saavad kokku just siin. Ühelt poolt väide, et muundumine on radikaalne, muuks-saamine, teiselt poolt tees, et meie ei oleks ise võimelised Jeesust välja mõtlema. Filosoof ja tõlkija Margus Ott mõtestab Jeesuse kuulutust radikaalselt, ütleb, et muutumine ei allu mõnele muutumatule suurusele, millest me tavaliselt kinni hoiame. Tartu Ülikooli professor Anne Kull osutab Jeesuse vägivallatuse ja vaenlase armastamise lõpuni mõtlemise vajadusele. Sest sellise radikaalsuse ees saame vaid käed tõsta ja tunnistada, et meie mis tahes katse õiglust jõuga kehtestada toob kaasa uue õiglusetuse.

Evangeeliumite Jeesuse radikaalsus tõesti ei tunne võrdväärset. Jah, võib-olla teisel kujul, mõnes budistlikus suutras veel või mõnes pühas tekstis, aga seda, et ihu läheb selle radikaalsuse käes imelikuks ning väljakutse raskus teeb valu, juhtub harva.

Siin on paras lugeda Kirik & Teoloogia kolleegiumi liikme Jaan Lahe raamatuarvustust. Sest Bernhard Langi ja Colleen McDannelli teos „Heaven. A History“ teeb ülevaate kristliku taeva- ja ülestõusmisekäsitluse ajaloost. Väärt ekskurss annab omal moel tunnistust sellest, et inimene tahab ikka loota, et miski tema praeguses maailmas jääb muutumatuks igavesti. Olenevalt ajastust ja inimestest, on seletusi siis palju, nii palju, et sellest saab kirjutada terveid raamatuid.

Aga võib-olla just muutumine ongi igavene. Võib-olla Jumal ongi Muutuja.

 

Tänases numbris:

Jaan Lahe, Igaviku ajalugu.

Margus Ott, Armastus ja Muu.

Anne Kull, Samaaria naise õppetund (Jh 4:5–26).

 

Uudised: Kalle Kasemaa pälvis riikliku kultuuri elutööpreemia.

 

Rubriigist „Arhiiv“ leiab ajakirja varasemate numbrite juhtkirjad koos sisukordadega ja viidetega tekstidele.

„Reformatsioon 500“ logoga rubriigist leiab ülevaatlikult reformatsiooni juubeliga seotud tekstid, mis on ilmunud ajakirjas Kirik & Teoloogia ja ajalehes Eesti Kirik.

Vaata ka 2011.–2016. aasta sisukorda ja registrit autorite järgi.

Kutsume jätkuvalt ajakirja Kirik & Teoloogia väljaandmist toetama!

 

Soovitatud:

English