ISSN 2228-1975
Search

Oikumeenilisele patriarhile esitati kutse reformatsioonijuubeli tähistamisele Saksamaal

20160930_ekd_istanbul560Külaskäigu raames Türki esitas Evangeelse Kiriku Saksamaal (EKD) nõukogu eesistuja piiskop Heinrich Bedford-Strohm oikumeenilisele patriarhile Bartholomeus I-le kutse Saksamaale, osalemaks reformatsioonijuubeli tähistamisel. „See on meie jaoks eriline au, kui õigeusu kiriku pea tuleb mais 2017 Wittenbergi ja Tübingeni,“ selgitas Bedford-Strohm oikumeenilises patriarhaadis Istanbulis.

Kõneluses patriarhiga tänasid Bedford-Strohm ja EKD välispiirkondade ja oikumeenia piiskop Petra Bosse-Huber südamliku vastuvõtu eest ning avaldasid tunnustust spirituaalsuse ja ökoloogilise vastutuse ühendamisele, mida oikumeeniline patriarh silmapaistval moel esindab. Bedford-Strohm ja Bosse-Huber rõhutasid ka panortodokssel sinodil langetatud otsuste oikumeenilist tähendust, mille lõpetamisel läinud juunis osales Bedford-Strohm aukülalisena. Nad kinnitasid, et iseäranis kontsiilitekst, mis on pühendatud õigeusu ja teiste kristlike kirikute suhtele, annab olulisi signaale evangeelsete ja õigeusklike kristlaste vastastikuste sidemete süvendamiseks.

EKD peab oikumeenilise patriarhaadiga kahepoolset teoloogilist dialoogi alates 1969. aastast. Kutse Wittenbergi ja Tübingeni meenutab esimesi kontakte reformatsioonikirikute ja õigeusu kiriku vahel. Tübingeni teoloogid Martin Crusisus ja Jakob Andreae alustasid 1573. aastal kirjavahetust oikumeenilise patriarhi Jeremias II-ga.

EKD

Soovitatud:

English