ISSN 2228-1975
Search

Soome kirik on poliitikute vastuseisule vaatamata valmis pakkuma ajutist turvapaika väljasaadetud põgenikele

Soome Evangeelse-Luterliku kiriku peapiiskop Kari Mäkinen kinnitas 26. märtsil Soome MTV-le antud intervjuus, et Soome kirik on valmis pakkuma ajutist eluaset neile, kelle varjupaigataotlus on tagasi lükatud, viidates vanakiriklikule tavale pakkuda hädasolijatele kirikutes turvapaika. „Me ei varja inimesi,“ kinnitas Mäkinen: „Kuid me ei aja ka inimesi kirikust ära.“

Peapiiskopi seisukohavõtt tõi kaasa pahameeletormi mitmete poliitiliste jõudude hulgas, kes tõlgendasid Mäkineni sõnu üleskutsena eirata demokraatlikult valitud riigivõimu esindajate otsuseid. Nad leidsid, et kirik ei peaks sekkuma poliitilistesse küsimustesse. Samuti algatas Põlissoomlaste partei oma Facebooki lehel peapiiskopivastase kampaania.

Turu peapiiskopkonna rahvusvahelise töö sekretär Anssi Nurmi kinnitas Turun Sanomatele antud intervjuus, et kogudused ei kavatse kedagi võimude eest varjama hakata, vaid alati toimitakse koostöös kohalike võimuesindajatega. Kiriku eesmärgiks on tagada abivajajatele juriidiline abi, ajutine majutuspaik ja vajadusel võtta ühendust selle riigi võimudega, kuhu varjupaigataotleja välja saadetakse. Soome mitme meediaväljaande teatel on Soome valitsusel muuhulgas kavas võtta varjupaigataotlejatelt õigus kasutada otsuselangetamise protsessi ajal juriidilist nõustajat ja lühendada taotluse tagasilükkamise vaidlustamise tähtaegu.

Peapiiskop Mäkinen mõistab, et viimaste nädalate sündmused Brüsselis suurendavad inimestes hirmusid ja ebakindlust, kuid meenutab ka, et hirm ei kao käskides või kättemaksu läbi. „Keegi meist ei ole ainult oma kultuuri ja usundi esindaja. Meil kõigil on oma soovid, unelmad, aga ka hirmud. Dialoog toimib ainult võrdsel positsioonil olles. Kiriku ülesanne on luua rahu, mitte vaenlase kuvandeid,“ ütles peapiiskop intervjuus MTV-le.

 

Soovitatud:

English