ISSN 2228-1975
Search

Maeti egüptoloog Sergei Stadnikov

stadnikovNeljapäeval, 2. juulil, saadeti Tallinnas Liiva kalmistu kabelis viimsele teekonnale Eesti ainus egüptoloog Sergei Stadnikov.

Stadnikov sündis 20. juulil 1956. a Pärnus. Peagi kolis ta Viimsisse. Pärast Pirita keskkooli lõpetamist alustas Stadnikov ajalooõpinguid Tartu Ülikoolis, kus ta spetsialiseerus üldajaloole. 1977. a alustas ta Tartus Pent Nurmekunna juhendamisel vanaegiptuse keele õpinguid, mida ta jätkas hiljem tuntud vene egüptoloogi Igor Vinogradovi juhendamisel Leningradi Riiklikus Ülikoolis.

Pärast ülikooliõpingute lõpetamist tegutses Stadnikov vabakutselise uurija ja tõlkijana. Ta on õpetanud mitmetes õppeasutustes, sealhulgas Eesti Humanitaarinstituudis ja Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudis, olles mõnda aega ka Tartu Ülikooli Orientalistikakeskuse teadur. Lisaks sellele kirjutas ta publitsistikat erinevatele meediaväljaannetele (kõige rohkem Eesti Ekspressile) ning töötas ka giidina.

Sergei Stadnikov suri ootamatult 26. juunil. Ta on avaldanud arvukalt teadusartikleid ning kommenteeritud tõlkeid vanaegiptuse keelest. Stadnikov oli Rahvusvahelise Egüptoloogide Assotsiatsiooni ja Eesti Baltisaksa Kultuuriseltsi tegevliige. Ta oli rahvuselt ukrainlane ning õigeusu kiriku liige.

Soovitatud:

English