ISSN 2228-1975
Search

Urmas Viilma seati peapiiskopi ametisse, Luterliku Maailmaliidu president külastas Eestit

ppühispilt
Foto: Erik Peinar

Esmaspäeval, 2. veebruaril pühitseti Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus toimunud jumalateenistusel piiskopiks ja seati peapiiskopi ametisse Urmas Viilma. EELK kirikukogu valis õpetaja Urmas Viilma peapiiskopiks 26. novembril 2014.

Viilma pühitses ametisse piiskop Einar Soone, kaaspühitsejateks olid peapiiskop emeeritus Andres Põder ja piiskop dr Andres Taul. Assisteerisid Luterliku Maailmaliidu (LML) president, Evangeelse Luterliku Kiriku Jordaanias ja Pühal Maal piiskop dr Munib A. Younan, Porvoo Osaduse esindajatena Iirimaa Kiriku peapiiskop dr Michael Jackson ja Evangeelse Luterliku Kiriku Taanis piiskop Steen Skovsgaard ning Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas peasekretär, Augsburgi Usutunnistuse Evangeelse Kiriku Austrias piiskop dr Michael Bünker.

Seoses EELK uue peapiiskopi ametisseseadmisega Eestis viibinud LML president piiskop Munib A. Younan osales siin mitmel kokkusaamisel.

Teisipäeval, 3. veebruaril kohtusid Munib A. Younan ja värskelt ametisse seatud EELK peapiiskop Urmas Viilma president Toomas Hendrik Ilvesega. President Younani saatis Luterliku Maailmaliidu misjoni- ja arenguosakonna Euroopa sekretär õpetaja dr Eva-Sibylle Vogel-Mfato.

Samal päeval kohtus LML-i president Tallinna linnapea Edgar Savisaarega, kes korraldas väliskülalise auks Poska majas piduliku lõunasöögi. Lisaks LML presidendile osalesid  lõunasöögil LML-i misjoni- ja arenguosakonna Euroopa sekretär õpetaja dr Eva-Sibylle Vogel-Mfato, EELK peapiiskop Urmas Viilma ja EELK välissuhete assessor Kadri Eliisabet Põder.

Pärast visiite Tallinnas külastas Younan  Petlemma sõpruslinna Haapsalut. Seal kohtus ta linnapea Urmas Suklesega, külastas toomkirikut ja Jaani kirikut ning einestas praosti ja tulevase piiskopi Tiit Salumäega.

Munib A. Younan on sündinud 1950. aastal Jeruusalemmas. Piiskop Younan valiti Luterliku Maailmaliidu presidendiks Saksamaal Stuttgartis 24. juulil 2010. Presidendina on ta ka LML-i nõukogu, täidesaatva komitee ja hoolekogu esimeheks.

 

Allikad: eelk.ee; tallinn.ee; laanlane.ee

 

Soovitatud:

English