ISSN 2228-1975
Search

Martin Junge: luterliku kiriku ja roomakatoliku kiriku suhted pöördepunktis

Luterliku kiriku  ja roomakatoliku kiriku suhted on Luterliku Maailmaliidu (LML) peasekretäri õp Martin Junge sõnul pöördepunktis. Paneeldiskussioonis, mis toimus 18. detsembril 2014. aastal Roomas Kristuse kirikus, märkis Junge, et kirikute  suhetes on toimumas üleminek „konfliktist  osadusse“. Junge sõnul on maailmas, kus ikka ja jälle kujutatakse ja tajutakse religiooni ja usku rahutuste külvavajana, see tunnistus, mis juhatab luteri- ja roomakatoliku kiriku veelgi sügavamasse osadusse, mis teeb meid vabaks teenimaks Jumalat ja maailma. Lisaks Jungele osalesid paneelil Kristliku Ühtsuse Edendamise Paavstliku Nõukogu president  kardinal Kurt Koch, Saksamaa Ühinenud Luterliku Kiriku Catholica-töörühma esindaja piiskop Karl-Hinrich Manzke, Saksa Piiskoppide Konverentsi Oikumeenia Komisjoni eesistuja piiskop Gerhard Feige.

Capture
Vasakult: Dr. Karl-Hinrich Manzke, Martin Junge, Kurt Kardinal Koch ja Dr. Gerhard Feige

 

Diskussiooni raames andsid LML-i peasekretär Junge ja kardinal Koch teada ka ühise liturgilise juhendi valmimisest reformatsiooni aastapäevaks 2017. Avaldamine on kavandatud 2015. aastale. Luterliku/roomakatoliku kiriku ühisjuhend võimaldab kirikutes üle kogu maailma vaadata oikumeeniliselt reformatsiooni 500. aastapäevale.

Paneelil arutati ka küsimuse üle, mida üldse 2017. aastal tähistatakse, et see ei saa olla kirikulõhenemise, aga ka mitte ühe kiriku 500. sünnipäeva, ega ka kangelastegude tähistamine. Piiskop Feige sõnul peab olema reformatsiooni tähistamise keskmes Kristus, ning sel viisil tähistatakse Kristuse püha, et nõnda ehitada ühendav sild mõlema partneri vahel.

Ühtsus valitses paneelil ka luterlaste ja katoliiklaste ühise meeleparanduse küsimuses: leiti, et oleks hea, kui selline sümboolne akt võiks toimuda katoliiklaste ja luterlaste vahel, aga sealjuures ei tohiks olla vastastikuseid ettekirjutisi, nõudmisi; mõlemad pooled peavad jagama süükoormat. Tõdeti, et lisaks meeleparandusele tuleb meeles hoida positiivseid kogemusi ja sarnasusi ning seda, et kirikutel on üks ja sama missioon: anda selget tunnistust sõna ja teoga.

Paneeldiskussioon toimus  internetiprojekti „2017 gemeinsam unterwegs“ (2017 ühisel teel) raames.

 

Refereeritud  Luterliku Maailmaliidu kodulehelt  artiklist Epochaler Wendepunkt“ vom Konflikt zur Gemeinschaft“.

Soovitatud:

English