ISSN 2228-1975
Search

Evangeelsete kristlaste esindajaks Saksamaal valiti Baieri luterliku kiriku piiskop prof dr Heinrich Bedford-Strohm

dr.bedford-strohm
Piiskop prof dr Heinrich Bedford-Strohm (foto: ELKB/vonwegener.de)

Heinrich Bedford-Strohm, Evangeelse Luterliku Kiriku maapiiskop Baieris, on Evangeelse Kiriku Saksamaal (EKD) nõukogu uus eesistuja.

EKD on 20 luterliku, reformeeritud ja unioonikiriku osaduskond enam kui 23,4 miljoni liikmega. EKD toetab ja süvendab liikmeskirikute vahelist osadust ning sõnastab olulistes ühiskondlikes küsimustes avalikkusele evangeelset seisukohta.

Dresdenis toimunud EKD sinodil ja kirikukonverentsil sai piiskop Bedford-Strohm 11. novembril toimunud valimisringis 125-st häälest 106 häält ning osutus selgelt valituks. 12. juulil sinodi lõpetanud armulaujumalateenistuse raames seati Bedford-Strohm ametisse.

1960. aastal sündinud Bedford-Strohm on 10. novembril ametist lahkunud Nikolaus Schneideri järeltulija. 2011. aasta lõpust on Bedford-Strohm Baieri luterliku kiriku piiskop ja 2013. aasta lõpust EKD nõukogu liige. Varem oli ta olnud koguduse õpetaja ning seejärel süstemaatilise teoloogia ja kaasaja teoloogiliste küsimuste professor. Heinrich Bedford-Strohm on abielus psühhoterapeut Debora Bedford-Strohmiga. Peres on kolm täiskasvanud last.

Saksamaa ühinenud luterliku kiriku juhi õnnitlused ja saksa katoliiklaste eestkõneleja õnnitluskiri

Ühinenud Evangeelne Luterlik Kirik Saksamaal (VELKD) ühendab enamikku luterlikke maakirikuid Saksamaal (k.a Baieri luterlikku kirikut). Kõik need kirikud on ühtlasi EKD liikmeskirikud. VELKD ja EKD on juba mitmeid aastaid samm-sammult reforminud ja arendanud omavahel sidemeid, mis aitaksid paremini tuua esile kummagi profiili ja spetsiifilisi pädevusi ning vähendaksid tarbetuid kattuvusi struktuurides ja töövaldkondades.

VELKD juhtiv piiskop Gerhard Ulrich, kes on ühtlasi Evangeelse Luterliku Kiriku Põhja-Saksamaal (nn Põhjakiriku) eesotsas, ütles Bedford-Strohmi valimiste puhul õnnitledes muu hulgas: „Mitte ainult mina ei hinda kõrgelt Sinu silmapaistvat suhtlusvõimet ning vennalikku ja siduvat osadust. Sa oled keegi, kes oskab hästi inimestele läheneda, neid kaasa tõmmata ja siduda. Samuti olen ma rõõmus, et Sa tood kaasa sügava arusaamise ja suure asjatundlikkuse oikumeenilistes küsimustes – seda nii meie maa kui üleilmsel tasandil.“

Ulrich väljendas ka veendumust, et EKD nõukogu uus eesistuja on võimeline kõrgelt tunnustatud süstemaatilise teoloogi ja sotsiaaleetikuna andma väärtuslikke impulsse nii ühenduses sotsiaaleetiliste kui nn avaliku teoloogia küsimustega. „Sa oled kiire mõtleja ja ka hea kuulaja ning oskad teoloogilisi seisukohti ja arusaamu arusaadavalt edasi anda.“

Saksa katoliikliku kristlaskonna esindaja, Katoliku Kiriku Saksa Piiskopide Konverentsi eesistuja kardinal Reinhard Marx kirjutas EKD nõukogu uuele eesistujale, et oikumeenia ja lepituse teele ei ole alternatiivi. „Seda teed soovin ma, meile mõlemale antud vastutust kandes,  Teiega ühiselt käia ning loodan, et me Teie ametiajal EKD nõukogu eesistujana astume edasi häid samme.“

Riigi president ja kantsler

Saksamaa president Joachim Gauck (kes on pärit endiselt Ida-Saksamaal ja olnud ise pikka aega kirikuõpetaja – toim) soovis nõukogu uuele esimehele palju jõudu, õnnelikku kätt ja Jumala õnnistust. Profileeritud ja väitlusalti sotsiaaleetikuna olevat Bedford-Strohm tuntud nii Saksamaal kui ka kaugemal.

Kantsler Angela Merkel iseloomustas EKD nõukogu uut eesistujat kiriku profileeritud esindajana. Sotsiaalpoliitilistes küsimustes olevat talle alati oluline teha avalikes debattides kuuldavaks ka kiriku hääl.

 

Allikad: ekd.de, velkd.de

 

Eesti Evangeelsel Luterlikul Kirikul (EELK) on mitmesuguseid sidemeid nii EKD kui VELKD-ga. Piirkondlikest kirikutest on Saksamaal EELK partnerkirikuteks Evangeelne Luterlik Kirik Põhja-Saksamaal (nn Põhjakirik) ja Kurhessen-Waldecki Evangeelne Kirik. Tihedamad suhted on EELK-l ka Baieri luterliku kirikuga.

Soovitatud:

English