ISSN 2228-1975
Search

EELK uueks peapiiskopiks valiti Urmas Viilma

urmas_viilma_electus_s
Urmas Viilma (foto: eelk.ee)

EELK kümnes peapiiskop valiti 25.-26. novembril 2014 toimunud kirikukogul.

Valimine toimus kahes voorus. Neljast kandidaadist pääsesid teise vooru Ove Sander ja Urmas Viilma. 57-liikmeline kirikukogu valis uueks peapiiskopiks Urmas Viilma.

Peapiiskop electus Urmas Viilma on Tallinna Püha Neitsi Maarja Piiskopliku Toomkoguduse õpetaja, konsistooriumi kantsler.

Urmas Viilma on sündinud 13. augustil 1973. aastal Tallinnas. Pärast Saue keskkooli lõpetamist 1991. aastal asus ta õppima EELK Usuteaduse Instituudi usuteaduskonda, mille lõpetas 1998. aastal. Urmas Viilma ordineeriti diakoniks 2. mail 1993 ja õpetajaks 15. septembril 1998.

Aastatel 1993–2004 teenis ta Pärnu-Jakobi kogudust algul diakonina, hiljem juba koguduse õpetajana. Aastatel 2004–2008 töötas ta OÜ Kiriku Varahaldus juhataja ametikohal, 2008. aastast alates on samas nõukogu esimees. Alates 2010. aastast on Urmas Viilma Tallinna Toomkoguduse õpetaja. EELK Konsistooriumi liige alates 2005. aastast, sellest kuni 2008. aastani laste- ja noorsootöö assessor, alates 2008. aastast konsistooriumi kantsler. Kantslerina on ta vastutav kiriku asjaajamise korraldamises, kirikukogu otsuste täitmises ning majanduse ja eelarve täitmises ning ülevaates praostkondade ja koguduste majanduselu korraldamises. Kantslerina on ta aidanud luua kiriku vaimulike palgafondi toetava keskkassa.

Urmas Viilma on olnud üle 20 aasta ka kooliõpetaja ja mitmed aastad koolikaplan. 1991. aastast saati on ta andnud religiooniõpetuse tunde Pärnu-Jaagupi ja hiljem Saue Gümnaasiumis. Side kooliga ning koolistruktuuri ja haridusmaastiku tundmisega andis tõuke, et 2010. aastal asutada koos Tallinna Piiskopliku Toomkoguduse ja EELK konsistooriumiga Tallinna Toomkool.

Kirik on Urmas Viilmad tunnustanud 2007. aastal EELK Teeneteristi III järguga.

2012. aastal valis EELK vaimulike konverents tema aasta vaimulikuks.

Urmas Viilma on abielus Egle Viilmaga ja nende peres kasvab tütar Birgitta-Simi (2005).

Kuni uue peapiiskopi ametisseseadmiseni 2. veebruaril 2015 Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus täidab piiskop Einar Soone peapiiskopi kohustusi.

 

EELK Konsistoorium
e-post: Arho Tuhkru
tel 62777350

Soovitatud:

English