ISSN 2228-1975
Search

Tartu Ülikoolis tähistati 80 aasta möödumist judaistika õppetooli avamisest

Esmaspäeval, 22. septembril, tähistati Tartu Ülikoolis piduliku aktuse ja näituse avamisega 80 aasta möödumist judaistika õppetooli avamisest.

Gulk-Meyer
Judaistika professor Lazar Gulkowitsch ja piibliteadlane Rudolf Meyer 1934. a Tartus, foto: erakogu

Juudi teaduse õppetooli avamise aastapäeva aktusel kandis Tartu Ülikooli Vana Testamendi ja semitistika dotsent Urmas Nõmmik ette valitud lõigud Lazar Gulkowitschi ettekandest „Ajalugu kui ideede lugu, VT ja juutluse ajaloo näitel“ (originaalis: History as History of Ideas with special Refernce to  the O.T. and Jewish History, 1939). Tartu Ülikooli judaistika teadur Anu Põldsam andis ülevaate judaistika ajaloost ja jätkuvast elujõulisusest Tartu Ülikoolis ning dr Elad Lapidot Berliini Vabast Ülikoolist ja Berliin-Brandenburgi Judaistika Keskusest (Zentrum jüdische Studien Berlin Brandenburg) pidas mõtlemapaneva ettekande teemal „Kuidas juudid teavad“ („How Jews know“). Meeleoluka aktuse järel avati ülikooli peahoone fuajees Eesti Juudi Muuseumi koostatud näitus, mis kajastab lähemalt juudi teaduse õppetooli tegevust ja ajalugu. Näituse eestvedaja, Eesti Juudi Muuseumi direktor Amnon-Juzef Luvištšuk valgustas avamisel imposantse näituse detaile.

Näitust on toetanud Konrad Adenaueri Fond, kultuuriministeerium ja Hasartmängumaksu Nõukogu ning see jääb Tartu Ülikooli peahoone fuajees nähtavaks oktoobri esimeste päevadeni.

 

Soovitatud:

English