ISSN 2228-1975
Search

Ilmunud: Uuema evangeelse teoloogia põhitekstid sarjas “Avatud Eesti Raamat”

Uuema evangeelse teoloogia põhitekstidSel nädalal jõudis raamatupoodidesse kirjastuse Ilmamaa välja antud teos „Uuema evangeelse teoloogia põhitekstid“. Raamat on järjekordne köide sarjas „Avatud Eesti Raamat“. Koostajateks on Heidelbergi Ülikooli emeriitprofessor Wilfried Härle, saksa keeleruumi mõjukamaid evangeelseid teolooge, ning Tartu Ülikooli usuteaduskonna süstemaatiline teoloog Thomas-Andreas Põder, kes on aastaid uurinud ja õpetanud mh uuema teoloogia ajalugu.

42 põhiteksti sisaldav raamat on varustatud koostajate põhjaliku saatesõnaga ning sissejuhatusega igasse teksti. Tõlkijaks on saksa ja inglise keelest T.-A. Põder; mõne teksti on tõlkinud Arvo Alas, Anne Burghardt, Maarja Eik, Jaan Lahe, Toomas Paul, Kadri Eliisabet Põder ja Elmar Salumaa. Raamatu toimetaja on Anne Burghardt.

Kirjastuse tutvustuses seisab:

„Käesolev valik juhindub eesmärgist koondada need tekstid, mis viimase 200 aasta vältel (alates Schleiermacherist) on mänginud ja mängivad evangeelses teoloogialoos nii põhjapanevat rolli, et nende najal on võimalik omandada tervikülevaade sellest ajavahemikust ning mille kohta on võimalik öelda: kes on need tekstid põhjalikult läbi töötanud ja nendega kriitiliselt suhestunud, sellel on hea teoloogialooline ja süstemaatilis-teoloogiline alus nii teoloogiaõpinguteks ja -eksamiteks kui tööks ametites, kus on vajalik või tuleb kasuks teoloogiline haridus. Kuid nende tekstide tundmine kuulub kindlasti igasuguse korraliku humanitaarhariduse juurde, võimaldades tervikpildi loomist – mitte ainult – Lääne mõtteloo jaoks olulisest traditsioonist.

Esindatud on tekstid järgmistelt autoritelt: Paul Althaus, Walter Altmann, Karl Barth, Dietrich Bonhoeffer, Emil Brunner, Rudolf Bultmann, John B. Cobb jr., Ingolf U. Dalferth, Gerhard Ebeling, Werner Elert, David R. Griffin, Friedrich Gogarten, Adolf von Harnack, Theodosius Harnack, Eilert Herms, Wilhelm Herrmann, John Hick, Wolfgang Huber, Eberhard Jüngel, Søren Kierkegaard, Martin Kähler, Erwin Metzke, Jürgen Moltmann, Rudolf Otto, Wolfhart Pannenberg, Rosemary Radford Ruether, Albrecht Ritschl, Friedrich Schleiermacher, Dorothee Sölle, Paul Tillich, Ernst Troeltsch, Falk Wagner.

Selle raamatu väljaandmist on toetanud Eesti Kultuurkapital, Evangeelne Kirik Saksamaal, Saksamaa Ühinenud Evangeelne Luterlik Kirik, Kurhessen-Waldecki Evangeelne Kirik, Evangeelne Kirik Hessenis ja Nassaus, Evangeelne Maakirik Badenis, Martin-Luther-Bund ja MTÜ Pfullingeni Teoloogiline Töörühm.“

Raamatul on 760 lehekülge. Hind on kauplustes ca 15 eurot.

Interneti kaudu tellitav Krisostomusest/Tartu Ülikooli Raamatupoest siit (soodushind 12.85, saatmine tasuta), Raamatukoist siit (soodushind 12.67 + saatmiskulud),  Apollost siit (hind 15.69, püsikliendile 13.81 + saatmiskulud), Rahva Raamatust siit (soodushind 13.80 + saatmiskulud).

Soovitatud:

English