ISSN 2228-1975
Search

Loodi Prantsusmaa Ühendatud Protestantlik Kirik

9.–12. maini aset leidnud esimese ühise kirikukogu raames toimus 11. mail Prantsusmaal Lyonis Prantsusmaa Ühendatud Protestantliku Kiriku (Église Protestante Unie de France) – Prantsusmaa Evangeelse Luterliku Kiriku ja Prantsusmaa Reformeeritud Kiriku – inauguratsioon. Kahe kiriku ühinemisprotsess algas 2007. a. Mõlema kiriku ajalugu Prantsusmaal ulatub tagasi 16. sajandisse. Inauguratsioonitseremoonial valiti ka 20-liikmeline nõukogu, mille eesistujaks on pastor Laurent Schlumberger, endine Prantsuse Reformeeritud Kiriku president. Asepresidentideks valiti luteri pastor Jean-Frédéric Paztrynski ja pr Patricia Hildebrand. Oma kõnes viitas Schlumberger 1973. a allkirjastatud Leuenbergi konkordia olulisusele kõnealuse kirikute ühinemise võimaldamisel. Kiriku suurima väljakutsena kaasajal nimetas Schlumberger evangeeliumile truuks jäämist ning selle edastamist. Inauguratsioonitseremoonial osales sadu külalisi nii Prantsusmaalt kui mujalt, oma tervitussõnad edastasid teiste seas nii Kirikute Maailmanõukogu president, pastor dr Olav Fykse Tveit kui ka Luterliku Maailmaliidu president pastor Martin Junge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vasakult: õp Laurent Schlumberger, Prantsusmaa Ühendatud Protestantliku Kiriku president, peapiiskop Emmanuel, Prantsusmaa metropoliit, õp Martin Junge, Luterliku Maailmaliidu president, kardinal Philippe Barbarin, Prantsusmaa katoliku piiskopide konverentsi esindaja (foto: ©EPUdF-FPA)

Prantsusmaal elab praegu ligikaudu 1,5 miljonit protestantlikku kristlast, kes moodustavad ühtekokku ca 3% elanikkonnast. Prantsusmaa Ühendatud Protestantlik Kirik ühendab umbes 400 000 kristlast. Kirikut teenib 450 vaimulikku.

 

Allikad:  LWF, WCC, Église Protestante Unie de France

 

Vt Prantsusmaa Ühendatud Protestantliku Kiriku 1. kirikukogu kodulehte siit.  

Soovitatud:

English