ISSN 2228-1975
Search

Kuidas täna Jumalast rääkida?

Ilmus Saksamaa Ühinenud Evangeelse Luterliku Kiriku (VELKD*) 2012. aasta piiskoppide konverentsi ühisseminari dokumentatsioon.

Kristlikule arusaamale Jumalast saab tänapäeval üha enam osaks mittemõistmine, või  siis  kogeb ta ennast erinevate päästeootuste ja elumõtestuste konkurentsis. Kuidas peaks sellega teoloogiliselt ja praktilise usuelu seisukohalt ümber käima?

Pealkirja all „Kristlik kõne Jumalast fundamentaalteoloogilisest, homileetilisest ja liturgilisest perspektiivist“ ilmus äsja VELKD piiskoppide konverentsi selleaastase ühisseminari dokumentatsioon, mis tegeleb m.h nimetatud küsimusega. 120-leheküljelises raamatus sisaldub nii teoreetiliselt põhimõttelisi kui ka praktikas kasutust leidnud tekste, andes ülevaate temaatiliselt laiaulatuslikust jumalaõpetusest.

„Mõtisklused jumalamõiste ja jumalakujutluste üle ei saa olla kunagi üleliia põhimõttelised,“ seisab eessõnas. „Kui kristlik teoloogia peab tegelema üleüldse mingi teemaga, mille suhtes teda saab pidada pädevaks ja kompetentseks, siis on see jumalaõpetus“.

Raamat koosneb kuuest ühisseminaril peetud ettekandest. Autorite hulka kuuluvad nt süstemaatilise teoloogia professorid Martin Laube (Göttingen) ja Reinhold Bernhardt (Basel), aga ka VELKD juhtiv piiskop Gerhard Ulrich (Kiel) ning tema asetäitja  piiskop Ilse Junkermann (Magdeburg).

Allikas: velkd.de

 

* VELKD ühendab seitset luterlikku maakirikut kokku u 10 miljoni liikmega.

 

Soovitatud:

English