ISSN 2228-1975
Search

EELK võõrustab Euroopa evangeelsete kirikute osaduse nõukogu

EKOE nõukogu liikmed koos asendusliikmetega laiendatud 8. istungil Firenzes 29.09–2.10.2011 (Foto: CPCE)

Alates eile õhtust kuni pühapäevani (2.–5.02.2012) toimub Tallinnas EELK kutsel ja välissuhete referendi Kadri Põderi korraldamisel Evangeelsete Kirikute Osaduse Euroopas (EKOE) nõukogu 9. istung. EKOE on tähtsaim evangeelsete kirikute ühendus Euroopas, kuhu kuuluvad 106 kirikut kõigist Euroopa maadest. Tallinnas tehakse viimaseid ettevalmistusi Euroopa evangeelsete kirikute täiskoguks, mis toimub sügisel Firenzes.

EKOE kolmeteistkümneliikmeline nõukogu juhib kirikuteosaduse tegevust täiskogudevahelisel perioodil ning koguneb üheksa kuu tagant. Möödunud kahekümne aasta jooksul on EELK-l olnud erakordne võimalus kujundada nõukogu töö kaudu otseselt ja märkimisväärselt Euroopa evangeelsete kirikute osaduse arengut ning palet. Aastast 1994 kuni oma surmani 2005 töötas nõukogus (toonase nimega Leuenbergi kirikuosaduse täitevkomitees) peapiiskop Jaan Kiivit. Aastatel 1994–2001 oli ta koguni üks kirikuteosaduse kahest kaaspresidendist.  Alates 2006. aasta valimistest Budapesti täiskogul on tema töö jätkajaks õpetaja Thomas-Andres Põder.

Nõukogu koosolekuid, mis toimuvad EELK Usuteaduse Instituudi ruumides, toetavad Tallinnas üheksa kaastöötajat Viinis asuvast EKOE kantseleist eesotsas kirikuteosaduse peasekretäri ja Austria luterliku kiriku piiskopi dr Michael Bünkeriga.

Reede pärastlõunal toimub ametlik kohtumine EELK-ga, kus EELK-d esindavad peapiiskop Andres Põder, kantsler Urmas Viilma ja välissuhete assessor Tiit Salumäe. Pärast seda toimub EELK kutsel pidulik õhtusöök, kus osalevad ka Eesti Metodisti Kiriku eelmine superintendent pastor Olav Pärnamets ja praegune superintendent Taavi Hollman.

Pühapäeval kl 10.00 toimub EELK Tallinna Jaani kirikus ühine pidulik jumalateenistus, kus teenivad peapiiskop Andres Põder, EKOE president õp dr Thomas Wipf, EKOE peasekretär piiskop dr Michael Bünker (kes ka jutlustab), Eesti Metodisti Kiriku pastor Toomas Pajusoo, praost Jaan Tammsalu ja õp dr Arne Hiob. Kaasa teenivad veel viis nõukogu liiget Euroopa kirikutest. Kõik, kellel on soovi ja aega, on kutsutud jumalateenistusel osalema!

Teenistusel mõteldakse ka tänuga oikumeenilisele suursündmusele, mis leidis aset täpselt 15 aastat tagasi – tänu peapiiskop Jaan Kiivitile just Tallinnas. Nimelt toimus 2. veebruaril 1997 pidulik jumalateenistus, mille raames Euroopa metodisti kirikud (kolm keskkonverentsi ja neli rahvuslikku kirikut) ühinesid Euroopa Evangeelsete Kirikute Osadusega.

Lähemalt käsitleb toimunut oma tuleva nädala numbris meie kirikuleht Eesti Kirik. (P.S. Tiiu Pikkur, Kirikute osadus on Jumala kingitus, Eesti Kirik, 08.02.2012.)

 

Loe tänasest Kirik & Teoloogia numbrist: Michael Bünker, Evangeelsete Kirikute Osadus Euroopas.

Vt ka: Thomas-Andreas Põder, Evangeelsete Kirikute Osadus Euroopas, I, Eesti Kirik, nr  3, 19.01.2007; Evangeelsete Kirikute Osadus Euroopas, II, Eesti Kirik, nr 4, 26.01.2007; Evangeelsete Kirikute Osadus Euroopas, III, Eesti Kirik, nr 5, 31.01.2007.

Soovitatud:

English