ISSN 2228-1975
Search

Põhjakirik heiskab purjed – ajalooline otsus EELK sõprade jaoks

Põhjakiriku laev on vette lastud, nelipühadel saab heisata purjed. Möödunud nädalavahetusel otsustati ajaloolisel sinodiistungil Rostock-Warnemündes rajada Evangeelne Luterlik Kirik Põhja-Saksamaal. Selleks ühinevad kolm kirikut – nende seas Põhja-Elbe Evangeelne Luterlik Kirik, kellega EELK-d seovad pikaaegsed ja tihedad sidemed.

Samal ajal, kui väljas piitsutas Läänemere laineid orkaan Andrea, kirjutasid 266 kirikukogusaadikut Põhja-Elbest, Mecklenburgist ja Pommernist kiriku- ajalugu. 227 poolthäälega ületati selgelt vajaminev kahe kolmandiku (178 häält) toetus.

Edaspidi on nn Põhjakirik 2,3 miljoni liikmega liikmearvult ja territooriumilt üks suuremaid evangeelseid maakirikuid Saksamaal. Ühtlasi on see esimene, kus on ühinenud kirikud endiselt Ida- ja Lääne Saksmaalt.

Põhjakiriku piiskoppide hulka kuuluvad Gerhard Ulrich Schleswigi piiskopkonnast, kes valiti möödunud novembri alguses ka juhtivaks piiskopiks Saksamaa Ühinenud Evangeelsele Luterlikule Kirikule (see ühendab 11 Saksa luterlikku maakirikut ca 11 miljoni liikmega) ning Hamburgi ja Lübecki uus piiskop Kirsten Fehrs, kelle ametisseseadmisel osales hiljuti (15. 11.2011) ka EELK peapiiskop Andres Põder. Piiskoppideks on veel Anders von Maltzahn Schwerinis ning Hans-Jürgen Abrmeit Greifswaldis.

Piiskop Ulrichi jaoks on Põhja-Saksa kirikute ühinemine tähtis sündmus Saksamaa evangeelse kristlaskonna arengus. Kuid iseäranis olevat see „tugev signaal Ida ja Lääne kokkukasvamisest“. Seda rõhutas ka Saksa Evangeelse Kiriku juht Nikolaus Schneider: Põhjakirik on esimene evangeelne kirik Saksamaal, mis ühendab suuri Ida- ja Lääne-Saksa alasid üheks kirikustruktuuriks. Millised väljakutsed selles sisalduvad, tuleb esile näiteks liikmearvudes: endise sotsialistliku Ida-Saksamaa poolel on Mecklenburgis vaid 18 ja Pommernis 19% rahvastikust evangeelse kiriku liikmed. Lääne poole peal on neid Hamburgis veel 41 ja Schleswigis ca 60%.

Sinod lõppes pühapäeval Põhjakiriku pitsatiseaduse vastuvõtmisega ning kiriku piduliku ametliku alguse käsitlemisega, mis toimub nelipühal, 27. mail, Ratzeburgis. Juba 2013. aasta mais võõrustab Põhjakirik 34. Saksa Evangeelset Kirikupäeva, mis toimub neljandat korda Hamburgis (varasemalt 1953, 1981 ja 1995).

Seega, tööga on tehtud algust. Piiskop Ulrich kõneles korduvalt sellest, et Põhjakiriku rajamise taga ei ole hüüumärk, vaid koolon. Suunanäitajaks tulevasele ühisele tööle võivad olla „lootusesõnad“, mis olid riputatud üles sinodi toimumispaiga koridori: näiteks „Kasvame kokku, kanname vilja“, „Põhjakiriku misjoni algus“, „Usaldagem üksteist“, „Lootus on reisikepp“ ja „Kõik saab korda“.

2008. aasta juunis võõrustas EELK kuue päeva vältel liitumise poole liikuvate kirikute esindajate delegatsiooni, kuhu kuulusid ka kõigi kolme kiriku sinodite presidendid. Toonase visiidi eesmärgiks oligi tutvustada liitumise ülejäänud kahele osalisele Põhja-Elbe kiriku sõpruskirikut Eestis. EELK sõprussidemed jätkuvad – nüüd Põhjakirikuga.

Tartu Ülikooli usuteaduskonnal on head sidemed kõigi Põhjakirikuga seotud usuteaduskondadega, eriti muidugi teaduskondadega Kieli ja Greifswaldi, kuid ka Hamburgi ja Rostocki ülikoolides.

Aluseks: Evangelischer Pressedienst.

Soovitatud:

English