ISSN 2228-1975
Search

Kalle Kasemaa pälvis riikliku kultuuri elutööpreemia

Teoloog ja tõlkija, Tartu Ülikooli emeriitprofessor Kalle Kasemaa on riikliku kultuuri elutööpreemia laureaat. Preemia pikaajalise väljapaistva tegevuse eest pälvivad lisaks Kasemaale sel aastal ka dirigent Neeme Järvi ja näitleja Lembit Ulfsak. Preemiate üleandmine toimub 24. veebruaril kell 13.30 Teaduste Akadeemia saalis Toompeal.

Kalle Kasemaad nimetas Tartu Ülikool oma esildises üheks tänapäeva mitmekülgsemaks tõlkijaks ja humanitaarteadlaseks Eestis. „Võib kindlasti väita, et tema näol on tegemist parima elava Vahemeremaade ning Lähis-Ida maade kultuuride ja religioonide vahendajaga ja mõtestajaga Eesti jaoks, ent teda võib võrrelda ka juba lahkunud Eesti õpetlastega, eriti Kasemaa ühe olulisima õpetaja Uku Masinguga,“ märgiti Tartu Ülikooli esildises. Tallinna Linnateater aga tõi välja Kasemaa enam kui 60 tõlget heebrea, jidiši, kreeka, pärsia, araabia, etioopia, kõmri jt keeltest, tänu millele võime oma keeleruumi lugeda maailma üheks rikkamaks.

Teoloogiadoktor prof Kalle Kasemaa on olnud EELK Usuteaduse Instituudi õppejõud, ka dekaan aastail 1983–1991. Ta oli taasasutatud Tartu Ülikooli usuteaduskonna esimene dekaan aastail 1991–1996 ning kuni 2008. aastani Vana Testamendi ja semitistika professor. Kasemaale on Uppsala ja Haifa ülikoolid omistanud audoktori tiitli. Ta on EELK ordineeritud vaimulik 1973. aastast, emerituuris alates 2007. aastast. Ta on teeninud kogudusi Palamusel ja Võnnus, olnud valitud Tartu praostkonna abipraostiks, konsistooriumi assessoriks ning kirikukogu liikmeks.

Kalle Kasemaa on varasemalt pälvinud EELK Teeneteristi II järku ordeni, Valgetähe III klassi teenetemärgi, Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastapreemia, maailma kultuurinõukogu diplomi ja välisministeeriumi kultuuripreemia.

 

Allikad: Kultuuriministeerium, EELK

Vt ka Kalle Kasemaa 70. juubelile pühendatud Kirik & Teoloogia erinumbrit Sünnipäevahõnguline vana aasta lõpp (nr 55/ 28.12.2012) ja Kalle Kasemaa 70.

Soovitatud:

English