ISSN 2228-1975
Search

Jumal annab andeks (nr 552 / 22.12.2023)

Sündisin sellesse maailma, kus kõik läks aina paremaks. Raudne eesriie langes, üks suur impeerium sai otsa. Eesti sai koos paljude teiste rahvaste ja riikidega okupatsioonist vabaks. Eesti rahvas nagu paljude teised rahvad sai asuda ennast vabalt teostama: poliitiliselt, majanduslikult, kultuuriliselt, akadeemiliselt. Rikkus ja turvalisus kasvasid, aina ja aina.

Siis juhtus aasta 2014. Mis enne oli poolsalajane, sai nüüd Krimmis avalikumaks, ehkki ei tahetud veel uskuda, mida omaenese silmad näevad. Kindlustunne hakkas murenema, Brexit, heitlikud poliitilised olud USA-s, sotsiaalmeedia hullus. Siis juhtus aasta 2022. Mis oli enne olnud avalikum, oli nüüd päris avalik. Impeerium ei olegi surnud, impeerium ihkab maad, verd ja inimliha. Siis juhtus aasta 2023. Saigi minna veel hullemaks. Pühal maal voolab veri.

Kusagilt on see salajane ja poolsalajane ja avalikuks saamine tuttav. Ahjaa, jõuluevangeeliumist. See on paradoks. Kui terroristide kurjad plaanid võivad saada aegapidi avalikuks, siis võib juhtuda ka vastupidi. Ka head plaanid võivad saada aegamisi avalikuks. Õnneks juhtus see nii lausa jumalike plaanidega, sest Sõna sai lihaks ja Jumal sai inimeseks. Õnneks on see paradoks suurem kui ükskõik milline terrorism siin ilma peal. Õnneks halastas Jumal, tundis kaduvale inimesele kaasa, andestas ta võimatud patud. Õnneks oleme meie õigel poolel, kui oma kõikvõimalikke ja võimatuid patte tunnistame ning usume. Õnneks juhtub see nüüd, jõulude ajal 2023 jälle uuesti. Õnneks on meil jälle valikuvõimalus, pealegi nii lihtne. Võimalus valida õigesti. Uskudes.

Lihtne valik tähendas lihtsat valikut ka Kirik & Teoloogia toimetuse jaoks. Pakume lugemiseks kimbukest eksegeetilisi kirjutisi, artiklite ja jutluste vormis. Eksegeesitud ja mõtestatud tekstid on pärit muidugi Uuest Testamendist (Mt 23:34–39; Jh 1:1–18; Rm 4:16–25) ja Vanast Testamendist (5Ms 18:15–19; Js 52:7–10; Ps 103), kõik vähem või rohkem seotud advendi- ja jõuluajaga. Autorite hulgas on vanu tuttavaid nagu Anne Kull ja Randar Tasmuth, Ergo Naab, Orenti Kampus ja Urmas Nõmmik. Aga rõõmustame ka ühe uue autori ja tema esimese eksegeetilise artikli üle: autor on EEKBL Kõrgema Usuteadusliku Seminari õppejõud Sander Tulk.

Lugemist on palju. Seepärast pikemalt ei kirjuta. Ja ütleme lihtsalt: uskuge ja elage, otsustage ja rõõmustage, nähke, tunnistage ja saage andeks.

 

Urmas Nõmmik

on Tartu Ülikooli Vana Testamendi ja semitistika professor.

Soovitatud:

Juhtkiri

Sildade ehitamine (nr 549/ 19.01.2023)

Tere tulemast tagasi lugema ajakirja Kirik & Teoloogia! Täpselt üksteist aastat ilmunud ajakiri on teinud läbi uuenduskuuri ja täna ilmub esimene temaatiline kvartalikiri. Esimese teemanumbri

Read More »
Juhtkiri

Kirik ja poliitika (nr 550 / 21.07.2023) 

Taani filosoof ja teoloog Søren Kierkegaard, kes on tänast Kirik & Teoloogia numbrit inspireerinud, kirjutas oma teoses „Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift til de philosophiske Smuler“ („Kokkuvõttev

Read More »
English