ISSN 2228-1975
Search

Kiriklik abi võitluses ebola viirusega

logo-60-lo

Äärmiselt nakkav ja paljudel juhtudel surma põhjustav ebola viirus levib alates märtsist Guineas, Libeerias ja Sierra Leones. Esimesed haigusjuhtumid on registreeritud ka Nigeerias. Nakatanute arv on Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) sõnul enam kui 1600 inimest. Pea 900 inimest on juba viirushaiguse tagajärjel surnud. Organisatsioon Diakoonia katastroofiabi (Diakonie Katastrophenhilfe) aitab Libeeria ohustatud regioonides elavaid inimesi 38000 euroga ja kogub jooksvalt edasisi annetusi. Abi keskpunktis on seejuures haiguse ennetamine ja informatsioon.

ebola1
Foto: Reuters/Ahmed Jallanzo

Diakoonia Katastroofiabi toetab Libeerias oma partnerorganisatsiooni Christian Health Association Liberia (CHAL). CHAL-il on Nimba, Bongi ja Lofta regioonides, mis asuvad viirusest eriti tugevalt puudutatud Guinea piiri lähedal, 18 meditsiinipunkti. Eriti tähtsal kohal on hetkel ennetus- ja teavitustöö. Neile 54-le inimesele, kes meditsiinipunktides töötavad, viiakse läbi koolitusi, kuidas end viiruse eest kaitsta. Meditsiinitöötajad annavad omandatud teadmisi kogukonnas korraldavatel infokoosolekutel edasi. Selles teavitusprotsessis osalevad aktiivselt ka erinevate religioonide vaimulikud ja teised avaliku elu tegelased. Teavitustöös kasutatakse ka plakateid ja infovoldikuid, kus lihtsate sõnade ja piltidega selgitatakse viirusevastase kaitse võimalusi.

Kõik 18 meditssiinipunkti saavad lisaks ka abivahendeid nagu kindaid ja hingamiskaitse maske, et kaitsta nii personali kui haigestunute lähedasi.

Võitluses ebolaviirusega osalevad ka teised kiriklikud partnerid. Nii tegutseb Libeerias ka ülemaailmne kiriklike abiorganisatsioonide ühendus ACT Alliance, kuhu kuulub ka Diakoonia Katastroofiabi. Bongi, Lofa, Gbarnpolu ja Grand Cape´i piirkondades koolitab ACT liige Luterlik Maailmateenistus (LDS) meditsiinipunktide meeskondi ja viib läbi laiaulatuslikku teavitustööd. Lisaks soovib Luterlik Maailmateenistus rajada ka kaks meditsiinilist isolatsioonipunkti.

Allikas: diakonie-katastrophenhilfe.de

***

Diakoonia Katastroofiabi on Evangeelse Kiriku Saksamaal (EKD) humanitaarne abiorganisatsioon. See rajati 60 aastat tagasi (1954), et aidata looduskatastroofide, aga ka sõdade ja teiste kriitilisi hädaolukordi põhjustavate poliitiliste konfliktide ohvreid kõikjal maailmas. Organisatsiooni esimene suur „tuleproov“ toimus seoses Ungari 1956. aasta ülestõusuga, kui koguti annetusi enam kui 200 000 Austriasse ja Lääne-Saksamaale põgenenud inimese aitamiseks. Vt lisaks Diakoonia Katastroofiabi kodulehte (saksa ja inglise keeles).

 

Soovitatud:

English