ISSN 2228-1975
Search

Emeriitpiiskop Desmond Tutule omistati mainekas Templetoni preemia

Lõuna-Aafrika emeriitpiiskop Desmond Tutule (sünd. 1931) omistati selle aasta Templetoni preemia, mille puhul on tegemist kõige mainekama tunnustusega religiooni valdkonnas.

Selle preemiaga tunnustatakse Nobeli rahupreemia laureaati Tutut tema panuse eest vaimsete väärtuste edendamisse nagu armastus ja andestus, teatas John Templetoni Fond. Varasem Kaplinna anglikaani peapiiskop on aidanud seeläbi kaasa inimeste vabastamisele kõikjal maailmas. 1,3 miljoni euro suurune preemia antakse üle Londonis 21. mail.

Anglikani emeriitpiiskop ja inimõiguslane Desmond Tutu (foto: Kristen Opalinski/LUCSA)

Võitluses inimlikkuse eest juhtis Tutu juba 1970. aastatel maailma avalikkuse tähelepanu diskrimineerivale apartheidipoliitikale oma kodumaal. Pärast rassilise eraldatuse lõppemisest esindas ta Tõe- ja lepituskomisjoni esimehena revolutsioonilist ja kompromissitut süü tunnistamise ja andestamise poliitikat, mis aitas tema riigil asuda demokraatia teele. Tutu sügav usk on tema armastuse ja andestuse sõnumi alustalaks. Ta mitte ainult ei õpeta, vaid ka elab seda ise,  teatas fond.

1984. a omistati Tutule rassilise eraldatuse vastu võitlemise eest Nobeli rahupreemia. 1986. a pühitseti ta Kaplinna peapiiskopiks, kust ta kümme aastat hiljem siirdus emerituuri ja asus täitma apartheidi kuritegudega tegeleva Tõe- ja lepituskomisjoni esimehe ülesandeid.

Templetoni preemia tunnustab inimesi, kes toetavad oma ideede, avastuste või tegudega elu vaimset mõõdet. Preemia asutas 1972. a investor sir John Templeton ja seda jagatakse välja kord aastas. Preemia esimeseks laureaadiks oli 1973. a ema Teresa. Veel on preemia saanud Taizé oikumeenilise vennaskonna rajaja vend Roger Schutz, USA evangelist Billy Graham ja vene kirjanik Aleksander Solženitsõn ning viimati eelmisel aastal dalai-laama Tenzin Gyatso.

Allikas: aktuell.evangelisch.de

Soovitatud:

English