Uudised ja oikumeenia

Avastatud on üheksa uut Qumrani käsikirja

Uudise tegi teatavaks arheoloog Yonatan Adler Austria linnas Luganos hiljuti peetud rahvusvahelisel Qumrani ja Surnumere piirkonna konverentsil.

Adler avastas kirjarullid, kui ta töötas Jeruusalemma Iisraeli Muuseumis hoitava ja 1950-ndatel aastatel Qumrani koobastest väljatoodud materjali kallal. Ta leidis kolm väikest nahkset kotikest (tefillin), mida kandsid eriti vagad ja kuulekad juudi mehed ning milles hoiti väikseid käsikirjarulle pühakirjatekstidega. Materjal pärineb koobastest 4 ja 5, kust leiti 1952. aasta väljakaevamiste käigus suurem osa käsikirju.

Vastleitud kirjarullid on dateeritavad 2000 aasta tagusesse aega. Uued tekstidokumendid on veel põhjalikult uurimata, nii et pole selge, mis tekstidega täpselt tegemist on. Arvatavasti sisaldavad kotikesed traditsioonilisi Toora kirjakohti, suure tõenäosusega mõningaid Deuteronomiumi salme.

Allikad: www.ansamed.info

vaticaninsider.lastampa.it

www.livescience.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Viimati lisatud

c s-v põder
Karl Barthi kiriklik dogmaatika
Christine Svinth-Værge Põder
Foto: Tanel Valdna, ERR
Luterlik ristiteoloogia ja kiriku kuulutusülesanne tänapäeva Eestis
Meelis Süld
Allan Kährik
Ootamisest ja pilve sees tulijale silma vaatamisest (Lk 21:25–36)
Allan Kährik
Jõulupöördumine
Euroopa kirikute rändekomisjon, Euroopa Kirikute Konverents
English